Odprta Kuhinja

Hren: sestavina, s katero nadziramo pekoči okus

Fotografija: gorchittza2012/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Hren na velikonočno obloženi mizi nikakor ne sme manjkati, lahko pa ga pripravimo na različne načine.


Na mizi se bo te dni zagotovo znašla šunka, manjkali pa ne bodo niti potica, pirhi in hren. Slednji s svojo močno aromo poskrbi za intenziven okus, včasih se zaradi njega celo zjokamo. Pa veste, kako pekočino ohraniti, tudi če hren pripravimo vnaprej?

Praviloma naj bi ga sicer pripravili tik pred zaužitjem, za intenziteto bi ga bilo najbolje naribati kar sproti, torej med samim obrokom. A ker za družinska praznovanja kar se le da radi pripravimo vnaprej, bi si želeli, da je že pred zajtrkom in kosilom nared tudi ta dodatek.

Kis za nadzor okusa


Hren si lahko omislimo na različne načine. Nekateri si po šunki posipajo kar svežega, tradicionalni recepti s to pekočo korenino pa navadno vsebujejo jabolka ali kislo smetano. V vsakem primeru si želimo, da bi čim dlje ohranil svojo močno aromo in pekoč okus. Intenzivnost bo zagotovila že prava izbira korenine, ki mora biti sveža in čvrsta. Bolj, kot je upogljiva, starejši je najverjetneje hren, posledično pa tudi manj pekoč. Notranjost korenine mora biti bele barve.

Ko korenino naribamo, počakamo približno tri minute, nato pa dodamo žličko belega kisa. Ta bo pekoč okus poudaril in ohranil dlje časa. Če boste tako pripravljen hren v hladilnik shranili v neprodušno zaprti posodi, bo aroma držala tudi do šest tednov. Nasprotno pa bo hren bolj blag, če mu kis dodate takoj, ko ga naribate. Če nihče za mizo ni oboževalec solznih oči, lahko na ta način poskrbite, da to veliko noč ne bo jokanja in stokanja.
Preberite še: Naravno zeleni pirhi (VIDEO)

Fotografija: gorchittza2012/Getty Images
Deloindom.si: Najlepše dekoracije z jajčnimi lupinami
Datum Objave: 6.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

hrenvelika noč

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.