Ideje za praznične dekoracije iz kuhinje
Priznamo, včasih se nam nekatere sprva zdijo prav trapaste, potem pa bolje pogledamo in ugotovimo, da so nam medtem že ogrele srce. Brez nekaj malega kiča in pretiravanja ta mesec ne gre.
1. Temu se v angleščini verjetno reče upcycling – nadgraditev. Zvončki za novoletno jelko, ki jih ustvarimo iz starih plastenk. Mi smo dobili idejo, da bi jih lahko napolnili tudi s ptičjimi pogačami ali lojem in okrasili zunanja božična drevesca, ki bi bila v veselje marsikomu.
2. V zadnjih letih so zelo priljubljene drobne led lučke na tanki žički, ki delujejo na baterije. Še v trgovinah s hrano jih najdemo v tem času – in so edina stvar, ki jo je treba kupiti za tole pravljično dekoracijo. Steklenica se vedno najde, no, če bi prej vedeli, bi lahko zbirali tudi zamaške buteljk in sestavili smrekico. Ker je december čas druženja in večjih omizij, se bo to mogoče še nabralo – saj ne, da koga spodbujamo:)
3. Tole je pa priložnost, da preskusite naše recepte. Lani proti koncu leta je bila velika uspešnica naša pečena aljaska, neke vrste sladoledna grmada v biskvitu. Najdete jo na našem portalu. Za dekoracijo pa lahko uporabite naš članek o tem, kako se tudi lahko utrdi smetana: s praškom za puding. Bralci se niso strinjali, češ da ta vsebuje škrob, ki ga je treba skuhati – vendar pa vsi, ki so kdaj pogledali na vrečko »uradnega« utrjevalca smetane, vedo, da vsebuje prav to: škrob.
4. Obvezne smrekice s krožnika, hladna predjed: spodaj kreker, zgoraj mladi sir, vse posuto z nasekljanimi listki koromača. Do teh boste najlažje prišli skupaj z gomolji, ki se jih na policah trgovin ne manjka – in vam bodo pomagali tudi do krasnega lahkotnega kosilca. Sicer pa je letošnja zelena dekoracija številka ena rožmarin – najpogosteje je posladkorjen in razpostavljen v obliki smrekic.
5. Kako kot del praznične dekoracije uporabiti skromno žličko? Našli smo tale predlog: bolj preprost ne bi mogel biti, ampak je tudi učinkovit. Vsak na tem pravilno postavljenem krožniku prepozna drevešček.
6. Obvezna vsakoletna ideja so razni božički na krožniku. Tale nam je prirasla k srcu, ker je ena redkih, ki ni sladka: brada iz raviolov, kapa iz paradižnikove omake, obraz iz kuhanega pršuta ali šunke.
7. Smrečica iz kuharskih knjig? Morda tistih, ki jih redko uporabljate?
Naslovna fotografija: Anna_Shepulova/Getty Images
Onaplus.si: Losos: okusna vrsta ribe, a kako zdrav je v resnici?