Odprta Kuhinja

Najboljše poletno kosilo, ki ga lahko pripravite iz jajčevcev

Pečeni jajčevci. (Foto: manyakotic/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Jajčevcev je v teh dneh na pretek, iz njih pa lahko pripravimo marsikatero okusno jed, ne le slavne melanzane alla parmigiana, ki jih obožujejo Italijani.

V teh dneh so vrtovi polni bučk, pa tudi jajčevcev, ki na krožnik prinašajo vijolično barvo. Ta vrsta zelenjave, ki sicer izhaja iz Azije, se je precej dobro integrirala tudi v mediteranske jedilnike, sama po sebi pa nima posebno močnega okusa. Ravno zato jo lahko vključimo v marsikatero jed. Pohvali pa se lahko s precej zanimivo teksturo. 

Mimogrede, priporočamo še eno božansko kosilo z jajčevci: Vege čufti v paradižnikovi omaki (VIDEO)

Ena najbolj znanih jedi z jajčevci je parmigiana, kjer jačevce najprej ocvremo, nato pa jih skupaj s paradižnikovo omako in obilico parmezana zapečemo v pečici. Tudi današnja jed je pripravljena na nekoliko podoben način. Le da jajčevcev ne bomo panirali v drobtinah, temveč bomo vanje napolnili meso. Skratka, končni rezultat je odlično poleto kosilo iz pekača, ki vas bo zagotovo navdušilo. Pa tudi vse ostale, ki se bodo z vami znašli za mizo. 

Sestavine

  • 2 do 3 jajčevci
  • oljčno olje
  • sol

Nadev

  • oljčno olje
  • 400 g mletega mesa
  • pol čebule
  • 3 do 4 stroki česna
  • 3 do 4 žlice rikote
  • šopek peteršilja
  • 2 žlici drobtin
  • parmezan
  • sol in poper

Omaka

  • paradižnikova omaka
  • oljčno olje
  • pol in poper
  • paprika v prahu
  • pest mocarele
  • pest parmezana

Priprava

  1. Jajčevce očistimo, narežemo na vzdolžne rezine in zložimo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pokapljamo z oljem, solimo in popramo, nato pa postavimo pečico za približno 20 minut na 200 stopinj Celzija, da se zmehčajo. 
  2. Medtem v ponvi prepražimo sesekljano čebulo in mleto meso. Nadev prestavimo v stekleno posodo, vmešamo rikoto, sesekljan peteršilj, drobtine, riban parmezan, sol in poper. 
  3. V pekač za lazanjo vlijemo paradižnikovo mezgo, dodamo nekaj kapljic oljčnega olja, papriko, sol in poper. Premešamo, nato pa se lotimo zavijanja jajčevcev. Na vsako rezino nadevamo za debelo žlico nadeva in jajčevec zvijemo v rulado. Tako ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Zvitke odlagamo na podlago paradižnikove mezge v pekaču, po vrhu vse skupaj posujemo z mešanico parmezana in mocarele. 

image_alt
Zelenjavna nabodala po mediteransko

 

Datum Objave: 26.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

jajčevciparmigianakosilo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.