Odprta Kuhinja

To dodajte v sladko smetano, da bo bolj čvrsta

Anastas_/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Naj bo zares hladna, z dodatkom vaniljevega praška za puding in sladkorja v prahu je uspeh zagotovljen.


Stepena smetana je pika na i številnih sladic, in čeprav se zdi priprava povsem preprosta, se v praksi marsikdaj zalomi. Ali bolje rečeno, ostane tekoče in mehko. Smetano lahko stepamo brez vseh dodatkov, tudi brez sladkorja, v tem primeru je še bolj pomembno, da se držimo nekaj preprostih pravil. Najpomembnejša je seveda sama surovina, izberimo smetano, ki ima vsaj 30 odstotkov maščobe, bolje še več, ključna je tudi njena temperatura. Iz hladilnika jo vzamemo, tik preden se lotimo stepanja. Običajno uporabimo mešalnik, pri čemer začnemo z majhno hitrostjo vrtljajev, in ko se smetana nekoliko zgosti, hitrost povečamo na maksimum.

Dodatki za obstojnost


Po tem postopku bo smetana čvrsta, vendar še vedno zelo rahla in puhasta, če bo dlje časa stala, pa se bo začela mehčati. Če jo bomo takoj postregli, na primer kot dodatek sladoledu, vroči čokoladi ali drugim sladicam, bo vse v redu, če pa želimo na primer okrasiti torto, je bolje, da pripravimo obstojnejšo smetano. Za to pa potrebujemo dodatke, recepti jih priporočajo več: nekateri kar želatino ali koruzni škrob, vsi pa vemo, da svoje naredi tudi sladkor. Izkušnje kažejo, da se smetana izjemno dobro strdi, če ji med stepanjem dodamo vaniljev prašek za puding in sladkor v prahu. Instantni prašek za puding učinkuje kot koruzni škrob, torej služi za zgoščevanje. Če smo zelo natančni, je puding škrob z dodanim okusom. Prav zato bo naša smetana s pudingom tako posebna.

Za dobro smetano je pomemben tudi čas stepanja, ujeti moramo ravno pravšnjega, in pri tem ne smemo zgrešiti za minuto ali več. Če se preveč zamislimo, bomo dobili maslo. Na potreben čas vplivata količina dodatkov, torej škroba oziroma pudinga in sladkorja, pa tudi trenutek, ko ju stresemo v skledo za stepanje. Če ju dodamo na začetku, bo stepanje trajalo dlje. A to so že finese, ki jih bržkone mora osvojiti vsak sam. Ne smemo namreč zanemariti niti količine smetane, dva ali trije decilitri bodo čvrsti v nekaj minutah. Večje količine, recimo liter, je morda bolje stepati v več etapah. Smetana z dodanim sladkorjem in škrobom bo tako čvrsta, da jo lahko dobesedno režemo, v hladilniku pa jo lahko hranimo več dni in bo obdržala strukturo. Tudi smetanovi okraski na torti bodo ohranili obliko.
Preberite še: Ana Roš: To je razlog za ceno menija v Hiši Franko

Besedilo: Alenka Kociper

Fotografija: Anastas_/Getty Images
Datum Objave: 22.11.2023 ob 01:11

Več iz te teme:

smetanasladka smetanapuding

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja