Odprta Kuhinja

Jedi, ki postanejo vrhunske, ko jih začinimo s pivom

Jedi, ki postanejo vrhunske, ko jih začinimo s pivom (Foto: TATSUSHI TAKADA/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Doma ga pri kuhanju le redko uporabljamo, a ga zlahka vključimo v različne jedi; ujame se z mesom in morsko hrano.

Vino pri kuhanju kar pogosto uporabljamo, s pivom pa doma le malokrat kuhamo. Kar je pravzaprav škoda, saj tudi ta pijača jedem lahko nariše prijetno drugačen okus. V Škofji Loki, kjer v enajstih gostilnah in lokalih do 21. junija potekajo Dnevi piva in kulinarike, smo našli nekaj krasnih namigov za jedi, v katere lahko vključimo različne vrste piva.

Z burgerji in morsko hrano

Na omako, ki bi jo postregli zraven burgerja, pripravljenega na zdaj izredno priljubljeni način smash (torej: med peko meso pritisnemo na površino, da dobimo obliko mesnega polpeta), je pomislil Rožle Brelih, vodja priljubljenega loškega lokala s hitro hrano Kaos okusov. »Zraven tega burgerja smo v posebno posodico dodali omako. Pripravil sem jo podobno kot holandsko, le da sem vanjo vključil pivo. Ko ješ burger in ga pomakaš v to omako, nastane res fina kombinacija okusov,« pravi.

Omako iz piva si je v kombinaciji z natančno zasnovanim burgerjem zamislil Rožle Brelih iz Kaosa Okusov. (Foto: Matic Lipar)
Omako iz piva si je v kombinaciji z natančno zasnovanim burgerjem zamislil Rožle Brelih iz Kaosa Okusov. (Foto: Matic Lipar)

V drugo smer, k morski hrani, je poneslo chefa Matjaža Šinka, ki je v Gostilni Starman pivo dodal v morsko kremno juho. Navdih zanjo je dobil na nedavnem potovanju po Franciji, kjer je v pristaniškem mestecu v Normandiji poskusil perfekten preplet morskih okusov. O uporabi piva v kulinariki je povedal: »Z njim obogatimo okuse, teksturo in aromo jedi. Težja piva z višjo vsebnostjo alkohola v hrani pustijo več okusa. Zato sem pri kombiniranju z lahkimi morskimi okusi izbral tip piva, ki je lažje, torej svetlo. Nastala je razkošna kombinacija piva, školjk, dimljene šunke, svežih rib in smetane, nastali so nebeški okusi.«

Dodamo ga celo k morski hrani: tako kombinacijo vidijo v škofjeloški Gostilni Starman. (Foto: Matic Lipar)
Dodamo ga celo k morski hrani: tako kombinacijo vidijo v škofjeloški Gostilni Starman. (Foto: Matic Lipar)

Klasika, sladice ali koktajli?

Za tiste, ki bi radi kaj bolj klasičnega in malce bolj preprostega, je tu še en zelo uporaben namig kuharja Anžeta Stadlerja iz Gostilne pri Boštjanu na Križni Gori: »Iz piva lahko pripravimo pivsko testo. Hkrati lahko pivo namesto vina vključimo v različne omake, ki jih dodamo rdečemu mesu, pri čemer moramo seveda poznati okuse in izbrati tisto pivo, ki bo jed lepo zaokrožilo.«

Priporočamo: Ossobeerco z vlivanci: božanski osso­bucco, kot ga skuha pivovar

Za konec pa še to: pivo lahko vključimo tudi v sladice in ga dodamo v koktajle. Med sladicami je ena še posebno zanimiva in tudi že kar dobro poznana, to je različica tiramisuja, v katerega namesto kave vključimo temno pivo, denimo stout ali podoben okus.

Koktajli s pivom so v tujini že nekaj časa v vzponu, priljubljeni so predvsem poleti. Do 21. junija bo takšne preplete v Grajski kavarni, na škofjeloškem grajskem hribčku, pripravljal barman Anže Tomšič

Koktajl, kot ga pripravijo v Grajski kavarni na Loškem gradu. (Foto: Matic Lipar)
Koktajl, kot ga pripravijo v Grajski kavarni na Loškem gradu. (Foto: Matic Lipar)

Priporočamo še: Počasi pečen bočnik, ki se kar topi v ustih

Datum Objave: 14.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

pivokuhanje s pivomburger

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.