Odprta Kuhinja

Jokamo za vas: Pet trikov s čebulo, ki vas bodo nasmejali

Foto: Krištof Koman
Odpri galerijo
A+   A-
{embed_foto}1555595{/embed_foto}Rezanje čebule z rezino kruha v ustih ali med rezanjem imeti odprta usta z jezikom tesno ob nebu, to je res ena velika neumnost.


Znanstveno ozadje, da se hlapne snovi ustavijo na kruhu (ali na ustnem nebu) in potem vežejo s slino namesto s solzami v očeh, se na začetku sliši še kar spodbudno. Ampak, si predstavljate, kako je vse skupaj videti?

1 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V HLADILNIK


Resnično manj solz. Pravijo, da se hlapne snovi hitreje sproščajo ob povišani temperaturi (tudi sobni temperaturi) in obrat­no. Komentar: Z ohlajanjem čebule pred rezanjem si prav gotovo pridobimo minuto ali dve. Od hitrosti pri rezanju pa je odvisno, kako hitro se bodo solze pojavile. Ker sem bolj pozabljive sorte, imam nekaj čebul po novem spravljenih v hladilniku in res pomaga. Nekateri na spletu svetujejo, da čebulo pred rezanjem postavimo za nekaj minut v zamrzovalnik. Se obnese, vendar nanjo ne smemo pozabiti. Zamrznjena postane mehka, po odtajanju pa zdrizasta.

2 MED REZANJEM ČEBULE NOSIMO PLAVALNA OČALA


Malce smešno, vendar učinkovito. S plavalnimi očali tesno na nosu in okoli oči med rezanjem čebule ni možnosti za solze. Komentar: Na spletu oglašujejo posebna očala prav za rezanje čebule, vendar takšnih nimam. Po videzu so podobna plavalnim in ta sem uporabila za test. Odlično se obnesejo – zame prav gotovo. (Žal niso učinkovita za mlajše kuharske pomočnike tik ob meni.)

Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

3 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V VODO


Kaj pa vem … Nisem navdušena. Čebulo olupimo in potopimo v vodo, pri tem se žveplove snovi izločijo v vodo, čebula postane bolj milega okusa in manj vzdraži sluznico. Komentar: Najprej, moti me, da moram na čebulo čakati. Ponavadi je vendar to prva reč, ki jo potrebujemo pri kuhi. Potem me moti, da je čebula mokra in tudi obrisana zelo izmuzljiva. S prehranskega vidika pa je namakanje napaka, saj gredo v vodo poleg žveplovih snovi še minerali, flavonoidi in druge zdravju koristne snovi. Če to vodo porabimo za zalivanje juhe, ni nič narobe, drugače je samo škoda.

Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

4 MED REZANJEM ŽVEČIMO ŽVEČILNI GUMI


Zame premalo učinkovito. Trik je preprost: med rezan­jem čebule intenzivno žvečimo žvečilni gumi, pri čemer se hlapne spojine vežejo na slino in ne vzdražijo očesne veznice. Komentar: Ščemenje v očeh se je pojavilo zelo kmalu, solze malo pozneje. Za rezanje velike čebule ali več čebul je meni premalo uporabno, poleg tega žvečilnih gumijev nimam vedno pri roki. Odkrila sem tudi, da je sočasno žvečenje čigumija in rezanje čebule prav zagonetna reč.

Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

5 MED REZANJEM ČEBULE VKLOPIMO KUHINJSKI VENTILATOR


Za malo čebule še gre. Tik pred rezanjem vklopimo kuhinjski ventilator (napo) in ga pustimo, da deluje na vso moč ves čas. Hlapi se odvajajo v dimnik, mi pa režemo čebulo brez solz. Komentar: Ta trik poznam že od prej in ga lepo uporabljam, vendar se mi zdi premalo učinkovit. Moja napa je nam­reč tik nad štedilnikom in rezanje med lonci na njem ni prav preprosto. Če postavim desko tik ob štedilnik, pa je vse skupaj učinkovito le za kakšno majhno čebulico, ki jo hitro narežem.

Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

Ščep koristnih pri rezanju čebule:


- Z ostrim nožem režemo hitreje in bolj natančno. Pri tem se izloči manj hlapnih snovi, saj je tudi manj poškodovanih rastlinskih celic.


- Nikar si med rezanjem mencati oči. Gotovo bo še več solza.


- Nekatere vrste čebule sproščajo manj hlapnih snovi. Rdeča čebula je menda najmočnejša.

Datum Objave: 25.6.2017 ob 09:06

Več iz te teme:

triki in namigičebula

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.