Odprta Kuhinja

Kaj lahko naredimo, če med pripravo jedi ugotovimo, da nam je zmanjkalo jajc

Odpri galerijo
A+   A-
Jajca se pogosto pojavljajo v najrazličnejših receptih, kjer velikokrat odigrajo vezivno vlogo. Kaj pa storimo, ko nam jih zmanjka?Zaželeli ste si nekaj sladkega. Nemudoma se odpravite v kuhinjo, da na hitro spečete slasten rahel biskvit ali pa močno čokoladne brownije. Segrejete pečico, presejete moko, vmešate kakav ... Šele nato pa ugotovite, da v hladilniku ni več dovolj jajc. V trgovino se vam ne ljubi, kljub temu pa s peko ne bi radi prekinili. Kaj storiti, ko se vam pripeti takšen scenarij? Obstaja nekaj preprostih rešitev!


Čežana ali banane


Namesto jajc lahko posežete tudi po jabolčni čežani ali zmečkate banano. Masi bosta dodali vlago in vezljivost, slabost pa je ta, da bosta malce spremenila tudi okus. Lahko se zgodi, da bananina aroma prevlada, čežana pa lahko doda svoj značilno sladkobo. Temu primerno je zato pametno prilagoditi količino sladkorja v receptu. Eno jajce bomo nadomestili s približno 60 grami jabolčne čežane ali zmečkanih banan.

Lanena semena


Ta možnost je odlična za primere, ko pečete nekaj polnozrnatega, ne bo pa se najbolje obnesla, če si želite delikatnega in rahlega peciva, na primer. Beljaku podobna mešanica nastane, če v vodi zmešamo lanena semena in počakamo, da vpijejo tekočino. Miks postane sluzaste teksture in bo odlično povezal ostale sestavine v receptu. Da nadomestimo eno jajce, bomo potrebovali eno veliko žlico lanenih semen in tri žlice vode.

Zmešajte vodo, olje in pecilni prašek


Če je v receptu potrebno nadomestiti več jajc, priporočamo, da skupaj zmešate vodo, rastlinsko olje in pecilni prašek. Mešanica ne bo spremenila okusa jedi, ki jo pripravljate, bo pa po konsistenci jajca odlično oponašala. Za vrednost enega jajca skupaj stepite 2 žlici vode, 2 žlici pecilnega praška in 1 žlico rastlinskega olja.

Aquafaba


Gotovo ste že slišali za čarobno vodo. S temi besedami označujemo tekočino, v kateri so se kuhale stročnice in prav zares premore nekatere magične lastnosti. V receptih deluje naravnost čarobno in se obnaša nadvse podobno jajcem. Ne bojte se niti, da bi imela sladica okus po stročnicah, saj ta pri toplotni obdelavi nemudoma izgine.
Preberite še: Nedeljska sladica: Bučni kolač s koščki čokolade

Fotografija: Jacob Ammentorp Lund/Getty Images
Datum Objave: 29.10.2021 ob 07:10

Več iz te teme:

jajcanadomestekaquafaba

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.