Nedeljska sladica: Bučni kolač s koščki čokolade

To je izjemno sočen kolač, ki se kar topi v ustih in pričara pravi jesenski občutek.

Ko se prvič v sezoni lotimo takšne dobrote, nedeljske popoldneve že preživljamo oviti v odeje in obuti v debele nogavice. Košček toplo začinjenega biskvita vse skupaj le še bolj pogrezne v tiste najbolj prijetno brezskrbne trenutke.

Katero bučo uporabiti: Za peko sladic so najbolj primerne maslenke, ima pa hokaido bolj izrazito oranžno barvo, zato sem uporabila kar obe.

Bučni kolač

  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 300 g bučnega pireja
  • 200 g gladke moke
  • 10 g pecilnega praška
  • žlička cimeta
  • četrt žličke muškatnega oreščka
  • žlička mletih klinčkov
  • žlička kardamoma
  • žlička kurkume
  • 100 g temnih čokoladnih kapljic

Preliv

  • žlica kondenziranega mleka
  • žlica kisle smetane
  • sok mandarine ali drugega agruma

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za kolač dobro namastimo.

2. Maslo stepemo s sladkorjem, da po­stane bledo in puhasto. Po potrebi ga vsake toliko postrgamo s sten posode.

3. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, eno po eno.

4. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še bučni pire.

5. Moko zmešamo s pecilnim praškom in začimbami in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v bučno zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.

6. Na koncu ročno vmešamo še čokoladne kapljice in s testom napolnimo model.

7. Kolač pečemo eno uro.

8. Ko je pečen, pekač vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut, preden kolač zvrnemo na ohlajevalno rešetko. Nikar tega ne naredite takoj, saj je tako sočen in puhast, da bo počil, če ga boste prehitro ločili od modela.

Namig: Kako naredimo bučni pire? Približno 500 g buče olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Pečemo jo v pečici na 180 stopinjah približno 40 minut, da postane mehka. Nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Stehtamo 300 g pireja, ki ga bomo potrebovali za kolač, če pa ga ostane kakšna žlica, jo lahko primešamo zelenjavni juhi naslednji dan.
Priporočamo še: Marmorni kolač s kislo smetano in koščki čokolade
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed