Odprta Kuhinja

Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Odpri galerijo
A+   A-
Rumenjak nam lahko veliko pove o življenju kokoši, ki so znesle jajca.Verjetno ste že opazili, da barva jajčnega rumenjaka ni vedno enaka. Odtenki, ki se razlikujejo od svetlo rumene do močne oranžne pa niso odvisni od vrste kokoši. Povezani so z njenim življenjem, barva pa nam lahko veliko pove o njegovi kakovosti.
Priporočamo še: Je jajca res potrebno hraniti v hladilniku?

Barva rumenjaka je namreč odvisna od hrane, ki jo uživa kokoš. Tiste, ki imajo srečo, da so vzrejene na prostem ter se hranijo s travo, črvički in zrni, ki jih najdejo na travniku, praviloma ležejo jajca z rumenjaki močnejših odtenkov. Takšna hrana je namreč bogata s karotenoidi, ki dajejo barvo tudi korenju in buči ter pozitivno vplivajo na naše zdravje. Med drugim pomagajo preprečevati tudi zgodnjo slabovidnost!

Paprike za živo barvo


Na dejstvo, kako močno vpliva prehrana kokoši na barvo rumenjaka, je želel opozoriti tudi chef Dan Barber iz restavracije Blue Hill at Stone Barns. V prvi sezoni serije Chef's Table je namreč pokazal, da svoje kokoši hrani z rdečimi paprikami. Tako so bili njihovi rumenjaki temno oranžne oziroma skoraj rdeče barve, s tem pa je želel izpostaviti, kako pomembno je ne le, kaj jemo, temveč tudi, s čim se hrani naša hrana.

Skratka, svetlo rumen rumenjak običajno pomeni enoličen jedilnik kokoške, ki ga je izlegla, prav tako pa je svetel odtenek lahko posledica pomanjkanja gibanja kokoši. Hranila se bodo namreč slabše absorbirala v rumenjaku, če kokoš ni imela dovolj manevrskega prostora za premikanje.

A ker prehranska industrija seveda ne bi bila prehranska industrija, če si tudi tu ne bi izmislila novih trikov, naj vas opozorimo, da oranžna barva žal ni zagotovilo za prepričanje o zdravem življenjskem slogu kokoške. Rejci oziroma trgovci so namreč ugotovili, da potrošniki želijo rumenjake bolj živih barv, zato so v dieto kokoši začeli dodajati aditive. Barvila, ki nato obarvajo rumenjak.

Ker so jajca sicer nadvse multipraktično, predvsem pa hranilno živilo in ker jih v življenju zaužijemo kar nekaj, priporočamo, da ste pozorni na njihovo poreklo. In če nimate možnosti kupovati domačih od lokalnega kmeta, posegajte po tistih, ki so jih izlegle kokoši, ki niso živele pod industrijskimi lučkami.
Preberite še: Kako prepoznati dober pršut?

Fotografija: Unsplash

Vir: Huffingtonpost.com
Datum Objave: 22.11.2018 ob 11:11

Več iz te teme:

jajcarumenjak

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.