Odprta Kuhinja

Kaj storimo z vodo, v kateri smo namakali fižol

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
V naši shrambi se je znašla vrečka suhega fižola, ki bi ga radi skuhali. Kako dolgo pred uporabo ga namakamo? Ali naj vodo po namakanju odlijemo ali ne? Zakaj?


Ker bi radi enkrat za vselej razrešili dileme okoli kuhanja fižola, smo se z vprašanji obrnili na prof dr. Igorja Pravsta z Inštituta za nutricionistiko.

Fižol je stročnica in stročnice nam poleg žit že stoletja predstavljajo pomemben vir energije. Tako uvodoma pojasni prof. dr. Igor Pravst in nadaljuje: »Poleg visoke energijske vsebnosti stročnice vsebujejo tudi pomembne količine beljakovin, vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. V preteklosti so jih pripravljali z namakanjem, pogosto tudi fermentacijo, medtem ko danes pogosto posegamo po konzerviranih stročnicah ali pa jih v hitenju skuhamo brez predhodnega namakanja, zaradi česar se lahko v črevesju pojavi nelagoden občutek, povezan z napenjanjem.«

Preberite tudi, katerega lonca nikar ne uporabite, ko kuhate fižol.

Napenjanje


Napenjanje povzročajo v stročnicah vsebovane snovi, kot so prehranske vlaknine in fitinska kislina, nadaljuje sogovornik. »Fitinska kislina, ki je v stročnicah naravno prisotna, lahko ovira tudi absorpcijo nekaterih hranil, saj ima močno afiniteto do mineralov, kot so kalcij, železo in cink, pri čemer se tvorijo soli, fitati, ki pa se v našem telesu slabo absorbirajo, kar pomeni, da je izkoristljivost mineralov v takšnem primeru slabša. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da bi se morali uživanju fižola in drugih stročnic izogibati, saj gre za hranilno zelo bogata živila. S primerno obdelavo je mogoče bistveno zmanjšati pojavnost nelagodja, povezanega z napenjanjem, hkrati pa je ob pogostejšem vključevanju stročnic v prehrano takšnih težav manj,« pojasni.

Namakanje in izpiranje


Pomembno je, da fižol ali druge stročnice pred kuhanjem namakamo na sobni temperaturi vsaj 12 oziroma tudi do 24 ur in potem speremo: »Pred kuhanjem vodo, v kateri smo namakali stročnice, zavržemo in fižol speremo. Pomembno je, da fižol skuhamo do mehkega. Razkuhanemu fižolu se lahko izognemo tudi tako, da ga po koncu kuhanja speremo pod hladno vodo.« Prof. dr. Igor Pravst še doda, da je primeren način obdelave stročnic tudi fermentacija, a je ta za domačo uporabo nekoliko bolj zapletena in zahteva nekoliko več časa.
Priporočamo tudi: Tedenski jedilnik: poceni kosila iz osnovnih sestavin

Naslovna fotografija: vkuslandia/Getty Images
Datum Objave: 27.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

fižolkuhanje fižolanamakanje fižola

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.