Odprta Kuhinja

Kako kuhati krompir, da se ne razkuha

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Včasih se krompir že po kratkem kuhanju spremeni v neugledno kašo. Kako to preprečimo?


Sorte krompirja se med sabo razlikujejo že po videzu, in če kdo misli, da je to edina razlika med njimi, se krepko moti. Nekatere so bolj škrobnate, druge manj, nekatere so primerne za kuhanje, druge za prečenje, tretje so univerzalne. Po videzu oziroma barvi ločimo bele, rumene in rdeče sorte, po obliki okrogle in podolgovate, glede na strukturo pa mokaste, srednje trde in trde ali voskaste tipe. Poznamo še zgodnje in pozne sorte in nekaj vmes, skratka: ko se odločamo za jedilnik in izbiramo primeren krompir, je dobro, da vsaj približno vemo, kaj hočemo. Naj prišepnemo, da so v svetu našteli okoli 3000 sort krompirja, če kupujemo pakiranega, pa praviloma piše, ali je namenjen kuhanju ali pečenju.

Kateri krompir prej razpade


Gre za živilo s široko uporabnostjo, običajno je priloga, lahko dodatek k jedem, na primer solatam, lahko pa je tudi glavna jed, denimo narastek, musaka ali podobno. Lahko ga kuhamo ali pečemo, tudi soparimo, pri tem pa je čas toplotne obdelave zelo pomemben. Le minuta preveč v brbotajoči vodi, pa gre lahko vse po zlu. Krompir se namreč hitro razkuha in postane kašast, s tem pa postane neprivlačen na pogled, pa tudi okus ni tak, kot bi moral biti. Zlasti hitro se razkuha mladi krompir, k temu so nagnjene tudi nekatere sorte. Zanimivo, da bo med kuhanjem prej razpadel tak, ki je rasel v sušnih razmerah, zaradi česar vsebuje manj vlage. Letos se nam tega po večini ni bati, vsaj pri zgodnjih sortah ne, saj je pomlad prinesla dovolj dežja.

Koliko časa traja, da se razkuha, je odvisno tudi od sorte. (Foto: Roxiller7/Getty Images)
Koliko časa traja, da se razkuha, je odvisno tudi od sorte. (Foto: Roxiller7/Getty Images)

Načini kuhanja


Lahko pa k temu, da bo kuhan krompir ostal čvrst in v kosu, precej pripomoremo z načinom kuhanja. Če vemo, da se določena sorta, ki jo imamo v shrambi, rada skuha v »kašo«, ga poskusimo kuhati na sopari, bodisi celega bodisi olupljenega in v kosih. Predvsem pa bodimo zelo pozorni na čas kuhanja. Pri krompirju, ki ga ne poznamo, je najbolje dobesedno stati poleg štedilnika, da vidimo, ali je že skoraj kuhan. Ko se skuha, ga takoj precedimo, če ga pustimo v vroči vodi, se bo namreč še naprej kuhal. Če pa se kljub temu zgodi, da nam uide, ni konec sveta: razkuhanega pretlačimo in pripravimo kot pire (čeprav je iz ravno prav kuhanega boljši) ali ga uporabimo za polpete.
Priporočamo še: Puhasti drobnjakovi buhtlji, v katere se zaljubijo vsi za mizo

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Andrii Zorii/Getty Images
Datum Objave: 20.6.2023 ob 06:06

Več iz te teme:

krompirkuhanje krompirjakuhanje na sopari

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja