Kako (ne)varna je uporaba peki papirja

Odpri galerijo
A+ A-
Skoraj pri vsakem receptu za peko ga omenjamo, imamo ga za samoumevnega. V resnici pa: koliko jih je med nami, ki so si vsaj enkrat pazljivo pregledali embalažo peki papirja in ki bi znali na pamet povedati, koliko temperature še prenese – ali, ne nazadnje, iz česa je in kako ga naredijo.
Priporočamo: Spletna delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja
Beljen ali nebeljen peki papir
Nebeljen je tisti, ki je temnejše, rjavkaste barve in redkejši ter dražji. Največ najdemo na trgovinskih policah belega. Grega Bašina, direktor Alufix d.o.o; nam je razložil dejstva o razlikah med belim in rjavim peki papirjem ter o tehnološkem postopku. Navaja, da zakonodaja in mehanizmi kontrole v EU preprečujejo, da bi se na trgu pojavil papir, ki bi bil beljen z elementarnim klorom.
»Za beljenje papirja za peko se že dolgo časa ne sme več uporabljati klora, saj je strogo prepovedan z zakonodajo, ki ureja materiale za stik z živili. Bel papir za peko se barva s kisikom po posebnem postopku. Nadalje bi želel poudariti, da sta obarvana oba papirja za peko, tako bel kakor rjav, saj je naravna barva celuloze nekje med umazano belo in oker. Torej, med obema barvama papirja za peko ni strukturnih razlik kakor tudi ne razlik pri uporabi.
Kar zadeva migracije v živila mora papir za peko izpolnjevati stroge predpisane zahteve, ki jih je potrebno periodno izvesti v akreditiranem laboratoriju in predložiti Zdravstvenemu inšpektoratu RS. Na tem področju se torej izvaja monitoring in proizvod ni in ne sme biti zdravju škodljiv. Pri uporabi papirja za peko se je potrebno držati navedenih navodil za uporabo, saj ta zagotavljajo popolnoma varno uporabo izdelka v predpisane namene. Nenazadnje bi želel še izpostaviti dejstvo, da je papir glede na trenutne trende v svetu (zmanjševanje uporabe plastike) bolj »okoljsko sprejemljiv« material, ki je tudi popolnoma razgradljiv ali pa ga je mogoče v celoti reciklirati, zatorej za okolje bolj nevtralen.«
Žveplo
Francosko se peki papirju reče papier sulfurisé, kar nam zveni čudno in nenavadno. V resnici ni v tem nič zloveščega: celulozo obdelujejo z eno od dveh žveplovih kislin, ki povzroči, da vezi v njej popustijo. Žveplovo kislino nato odplaknejo, celulozo pa obdelujejo naprej, s spremenjenimi lastnostmi, zaradi katerih postane tako uporaben v peki, ne pa na primer za tisk knjig ali časopisov. Včasih dodajo tudi silikon.
Temperaturna obstojnost
Bi znali na pamet povedati, koliko je priporočena temperatura, do katere proizvajalci še priporočajo segrevanje? 220 stopinj Celzija. Kaj pa moja pica, ki jo na skrivaj vedno pečem na peki papirju, se vprašate. To je jed, ki zahteva zelo kratek čas v pečici, ampak na maksimalni temperaturi, ki jo ta zmore. Večinoma se obnese – včasih pa peki papir tudi zagori. In lahko uniči jed. Zato je zelo priporočljivo, tudi kadar ne pečemo pice na 250 stopinjah, da se papir ne dotika neposredno delov pečice, ki so najbolj vroči: bog ne daj grelnega telesa, pa tudi kovinskih sten ne. Na trgu boste našli tudi peki papir, ki obljublja večjo temperaturno obstojnost, ampak ta ni iz celuloze, temveč posebne tanke plastike in je tudi pralen, tako da ga je mogoče uporabiti večkrat kot navadnega, ki ga običajno že po eni peki zavržemo.
Preberite tudi: Zakaj je aluminijasta folija na eni strani svetleča
Naslovna fotografija: Shutterstock
Datum Objave: 7.12.2022 ob 06:12