Kako poskrbimo, da bodo češnje zdržale dlje? Nasveti iz Goriških brd (in slastni recepti, zaradi katerih se nam cedijo sline)

Matej nam je zaupal dva preprosta, a zlata nasveta, ki jih marsikdo še ne pozna.
Ura obiranja je ključna
»Češnje, obrane zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, zdržijo občutno dlje kot tiste, obrane sredi dneva,« pojasni Matej. Zakaj? Ker so v hladnejših urah dneva sadeži manj segreti in ne izgubljajo toliko vlage, kar jim pomaga ohraniti svežino.
Na češnjah pustimo peclje!
Češnje s peclji zdržijo dlje, saj tam, kjer je bil pecelj odstranjen, hitro pride do oksidacije in gnitja. »Pecelj deluje kot naravna zaščita,« razloži Matej. Zato češnje, ki jih nameravamo hraniti nekaj dni, raje pustimo takšne, kot jih je narava ustvarila – z zelenjem vred!

Dodatni nasveti za shranjevanje
- Hranjenje v hladilniku: Češnje hranimo v hladilniku, a jih pred tem ne umivamo, saj vlaga lahko pospeši kvarjenje. Češnje zato vedno umivamo tik pred zaužitjem.
- Zamrzovanje: Če imamo večjo količino češenj, jih lahko zamrznemo. Najprej jih razporedimo po pladnju, da se ne sprimejo, nato jih shranimo v vrečke ali posodice.
- Shranjevanje v steklenih posodah: Češnje lahko shranimo v steklenih posodah s pokrovom, kar pomaga ohraniti njihovo svežino.
Sladke ideje: naši recepti s češnjami
In ko smo poskrbeli za pravilno shranjevanje češenj, je čas, da jih uporabimo v slastnih receptih. Na portalu Odprta kuhinja smo v preteklih letih objavili že kar nekaj odličnih receptov, zaradi katerih se nam že cedijo sline.
1. Češnjeva zloženka
Ta preprosta sladica združuje vlečeno testo, skuto, kremni sir in sveže češnje in je odlična izbira za poletne dni. Recept najdete tukaj.
2. Češnjeve rezine brez peke
Hitra in osvežilna sladica, ki ne zahteva pečenja, je sestavljena iz kokosove podlage, češnjevega nadeva in čokoladnega preliva. Če vam je zadišala, lahko recept najdete tukaj.
3. Švabski češnjev koš
Tradicionalna sladica iz starega kruha, mleka, jajc in svežih češenj je odlična za porabo starega kruha in uživanje v domačih okusih. Vam ostaja kruh? Recept najdete tukaj.
4. Češnjev klafuti
Francoska klasika, ki združuje jajčno zmes in sveže češnje, je preprosta za pripravo, a ponuja bogat okus, ki ga ne boste tako zlahka pozabili. Recept najdete tukaj.
5. Najbolj preprosto češnjevo pecivo na lončke
Hitro in enostavno pecivo, kjer za merjenje sestavin uporabimo kar jogurtov lonček, je popolno za začetnike in tiste, ki želijo hitro sladico. Recept najdete tukaj.