Odprta Kuhinja

Kako se pravilno lotiti trdovratnih madežev, ki nastanejo v kuhinji

Odpri galerijo
A+   A-
Kadar kuhamo, hitro tudi kaj umažemo. Brez madežev žal ne gre, a če se jih znamo pravilno lotiti, nam ne bo treba objokovati nobenega dragega prta, bele bluze ali priljubljenih pogrinjkov.Kuhinja je lahko po pripravi kosila za širšo družbo videti kot prizorišče zločina, prav tako pa lahko trpijo naše obleke. Vsak material zahteva drugačno nego, različni pa so tudi prijemi, s katerimi se spopadamo z določenimi sestavinami. Najdragocenejši nasvet, ki smo ga kdaj dobili od izkušenih gospodinj, pravi, da je pri roki vedno treba imeti odstranjevalec madežev, mi pa smo dodali še nekaj priročnih trikov.

Sorodne vsebine: Kako očistiti štedilnik?

1. Pomembno: ukrepajte hitro


Najtežje je odstraniti zasušene madeže, zato je nujno, da se težave lotite takoj (pri tem pa seveda pazite, da se hrana na štedilniku ne zažge). Pomagajte si z vodo, a če madež ne izgine, berite dalje.

2. Opredelite težavo


Gre za maščobo ali trdovratna barvila? Podobne snovi se namreč odstranjujejo na podoben način, in če veste, kakšne so sestavine za omako, ki se je znašla na vaši majici, boste vedeli tudi, s čim jo odstraniti.

3. Pomagajte si z mineralno vodo


Če se umažete z živilom, kot je rdeče vino, vam bo na pomoč priskočila mineralna voda. Madež nemudoma prelijte z dobrim decilitrom mehurčkov, da vam ga bodo pomagali razgraditi. Pustite delovati tri minute in izperite.

4. Otroški puder


Ena najbolj zoprnih ostankov hrane je maščoba, ki se vztrajno obdrži tako na posodi kot na tkanini. Najlažje se je boste znebili tako, da madež potresete z otroškim pudrom; ta bo nase povlekel maščobo, nato pa vse skupaj temeljito operete pod vročo vodo.

5. Spoprijateljite se s kisom


Kis učinkovito odstranjuje vodni kamen in zasušeno hrano s kuhinjskih površin, na pomoč pa vam bo priskočil tudi pri umazanih pripetljajih na vaših oblačilih. V deciliter vode zmešajte veliko žlico kisa ter ta domači detergent polijte čez packo. Pustite delovati nekaj minut, nato pa dobro operite v pralnem stroju.

6. Kaj pa če se urežemo?


Včasih se v kuhinji tudi poškodujemo, a ni treba, da majhna nesreča zraste v veliko katastrofo. Madeže krvi bomo najlažje odstranili tako, da jih takoj speremo pod močnim curkom mrzle vode. Nikar ne uporabite vroče, saj bodo rdeči madeži s tem zakrknili.
Preberite še: Trgovine s trendovskim kuhinjskim dekorjem in pohištvom, ki jih najdemo čez mejo

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 19.7.2018 ob 08:07

Več iz te teme:

ambientlimonasodakisčistilanaravna čistilamadežimineralna vodapuderdetergent

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.