Kateri krompir je najboljši za praženje

Odpri galerijo
A+ A-
In šest korakov, da boste pripravili najboljšega.
Pražen, tenstan, restan krompir je v Sloveniji mit. Česa vsega niso zagrizeni poznavalci nakrancljali na ubogi krompirček. Le še doktorat jim manjka, vse drugo je že povedano. Mi telebani ga delamo po svoje. Znanstveno. Naša učiteljica Neža je magistra kemije, diplomirala je iz živilske tehnologije in se ne sprašuje le kako, ampak hoče vedeti tudi zakaj. Kulinarična znanost je od gostilniške in babičine tradicije pač že naredila nekaj korakov naprej. In ima nekaj razumevanja, posluha nazaj!
Recept za Nežin praženi krompir se bo tenstanim krompirjevim staroselcem bržkone zdel zgrešen in proti vsem pravilom, v resnici pa je le preprost in častljiv poklon naravnemu (karamelnemu) poljubu dobrega krompirja in čebule.
Katere so torej skrivnosti odličnega praženega krompirja?
1. Brez dobrega belega krompirja, ki ne vpija maščobe, ne bo šlo. Odkar nimamo več domačega igorja ali cvetnika, so morda še najbolj zanesljiva izbira večji, debelejši gomolji kifeljčarja – dva krompirja na jedca.
2. Operemo ga, skuhamo, olupimo in ohladimo! Ko se krompir ohladi, se skrči, njegova struktura se spremeni in zapre, zato med praženjem vpije manj maščobe in ta ostane na površju krompirjevih ploščic. Rezultat je bolj sočen in lepše zapečen pražen krompir.
3. V hladno ponev, lahko teflonasto, vlijemo žlico sončničnega olja. Nanj stresemo na četrtino in še prečno v tenke rezančke narezano čebulo (količina je stvar individualnega odnosa in okusa). Prekrijemo z ohlajenim, na ploščice narezanim krompirjem in posolimo. Pokrijemo s pokrovko, postavimo na ogenj in počakamo, da zadiši. Aromatične spojine, ki dajejo vonj in okus, se sproščajo že pri nizki temperaturi. Ker jih prekriva krompir, se ne izgubijo, temveč vsrkajo vanj. In tudi verjetnost, da bi se čebula zažgala, je manjša.
4. Ko je čebula rahlo opečena in iz ponve zadiši, krompir premešamo z leseno lopatico in ga hkrati razdrobimo.
5. Pokrijemo s pokrovko in pečemo, da se spodnji sloj rumeno zapeče. Premešamo in še razdrobimo, še enkrat pokrijemo, zapečemo in razdrobimo, nakar ponev odkrijemo in do konca zapečemo. Nos je boljši kontrolor od ure in oči.
6. Nobenih ocvirkov, juhe, vina, dodatkov in dišav! Nobene korekture in dodatki niso potrebni, da bi dopolnjevali ali popravljali edinstveni Nežin praženi krompir.
Ko poskusite prvič, bodite dosledni, naslednjič lahko delate po svoje.
Priporočamo še: Napake pri kuhanju goveje juhe
Besedilo: Jure Apih
Fotografija: Aleš Černivec
Datum Objave: 27.7.2018 ob 07:07