Odprta Kuhinja

Kdaj so redkvice najbolj okusne (in recepti z njimi)

Kmalu bodo na jedilniku. FOTO: Id-art/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Sveže redkvice lahko pohrustamo cele, na kolobarje narezane potresemo po solati, juhi, z njimi okrasimo sendviče; lahko jih kuhamo, pečemo in dušimo.

Na domačem vrtu pridelane redkvice uživamo od pomladi do jeseni, saj jih lahko sejemo večkrat od aprila naprej. Seveda so na voljo tudi na tržnicah in v trgovinah, kjer jih prodajajo v šopkih. Poleg okrogloličnih rdečih poznamo tudi rumene, oranžne in vijolične, na voljo so podolgovate sorte, te so bele ali rdeče-bele, a vendar so okrogle rdeče najbolj priljubljene. Svežih, zdravih in nepoškodovanih redkvic ni treba lupiti, samo speremo jih pod tekočo vodo in pojemo. Odlikuje jih izrazit, pekoč okus, komur je preoster, naj jih uživa v manjših količinah, bolj kot začimbo oziroma dodatek. Kdor ima rad pekoče, pa brez težav pohrusta ves šopek.

Najboljše redkvice

Pri nakupu bodimo pozorni na njihovo čvrstost. Najboljše so premera od dva do tri centimetre, pri večjih tvegamo, da so v notranjosti že puhle, če jih imamo na vrtu in jih predolgo pustimo v zemlji, pa olesenijo in postanejo res preostre.

Dodajamo jih k pisanim solatam s popečenim mesom ali tunino iz konzerve. FOTO: Yelenayemchuk/Getty Images
Dodajamo jih k pisanim solatam s popečenim mesom ali tunino iz konzerve. FOTO: Yelenayemchuk/Getty Images

Ujamejo se tudi s sadjem

Okusna in tudi nadvse zdrava vrtnina spada v družino križnic, torej je v sorodu z zeljem, cvetačo in brokolijem. V kuhinji je vsestransko uporabna, uživamo jo predvsem presno. Drobno nasekljane sveže redkvice zamešamo v skuto ali druge namaze, na primer iz zelenjave, stročnic, v kombinaciji s tunino ali pašteto dajo zanimiv okus. Imenitne so v solati, zaradi izrazitega okusa ne potrebujejo veliko dodatkov, več kot dovolj bo malce soli, olja in nekaj kapljic kisa ali pa še to ne. Uporabimo jih kot dopolnitev solat in sendvičev pa tudi zelenjavnih ali sadnih smutijev. Okus redkvice se namreč odlično ujame z nekaterimi vrstami sadja, zlasti jabolk, pomaranč, hrušk. Sadje narežemo in naložimo na krožnik ter okrasimo z narezanimi redkvicami.

Dodajamo jih v sendviče in namaze. FOTO: Oksana Chaun/Getty Images
Dodajamo jih v sendviče in namaze. FOTO: Oksana Chaun/Getty Images

Peka

Seveda pa lahko redkvice tudi kuhamo ali pečemo. Zanimive so iz pečice, ponudimo jih k pečenemu mesu, krompirju in drugi zelenjavi. Pečemo cele ali narezane, lahko tudi v ponvi. Pripravimo jih v juhi ali omaki, toda s toplotno obdelavo izgubijo značilni okus. Ne nazadnje je prav ostrina tista, zaradi katere jih obožujemo. 

Dušene, pečene ali celo kuhane so prav tako okusne. FOTO: Alleko/Getty Images
Dušene, pečene ali celo kuhane so prav tako okusne. FOTO: Alleko/Getty Images

Recepti

image_alt
Redkvice v omaki so odlična pomladna priloga

image_alt
Redkvice iz ponve bodo vaša najljubša pomladna priloga

image_alt
Juha z listi redkvice

Novo na Deloindom.si: Podkast o kakovosti bivanja

Datum Objave: 10.4.2024 ob 07:04

Več iz te teme:

redkvicepomladna zelenjavarecepti z redkvicami

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja