Odprta Kuhinja

Redkvice v omaki so odlična pomladna priloga

Odpri galerijo
A+   A-
Redkvica je popolna, kadar gre z vrta naravnost na mizo – z listi vred, saj so zakladnica mineralov in vitaminov.Všeč mi je svež, oster okus rdeče redkvice. Sočna in hrustljava hkrati, takšna dobra kombinacija. Opazna je tudi njena barva, rdeča z zeleno vedno pritegne. Kako to, da je nimamo večkrat na jedilniku? Sezona redkvice je kratka, od pozne pomladi do zgodnjega poletja, če ni prevroče, ujeti se moramo z njenim ritmom. Druga ovira je verjetno to, da šopek precej hitro oveni. Redkvica je popolna, kadar gre z vrta naravnost na mizo.

Moja visoka greda je zelo amaterska, namenjena bolj vrtni meditaciji, vendar mi redkvice resnično lepo uspevajo. Morda se zdaj malo hvalim, to spada med skoraj obvezne aktivnosti vrtičkarjev. Te dni so moje redkvice najlepše in zavedam se, da bo njihov čas hitro minil. Ko poženejo vse moči v cvet, postanejo rdeči gomolji vlaknati in suhi. Napovedala sem torej teden redkvic.

Užitni tudi listi


Precej pozno sem odkrila, da so užitni tudi listi. Prej sem šop odrezala in vrgla na kompost. Ah, kakšna škoda. Prav listi so zakladnica mineralov in vitaminov. Lahko jih celo posušimo in uporabljamo kot zdravilo. V ajurvedi jih uporabljajo podobno kot liste nima. Mlete zdrobijo v prah in jih nanašajo kot obkladek pri vnetjih.

Zjutraj zato zeleni del redkvic spustim med valje sokovnika, rdeče gomolje pa pustim v skledici kot prigrizek. Za boljši okus soku dodam košček ingverjeve korenine, limono, pomarančo ali jabolko, še vedno pa prevladujejo listi redkvic. Sok zato izrazito spominja na mlako in žabji mrest. Okus, ki niti ni tako zanič, popravi misel na samo zdravje, ki ga redkvični sok vsebuje.

Kaj je tako dobrega v listih poleg svežega okusa? Vitamin C, snovi, ki čistijo prebavila čezmerno razraščenih glivic, cink, fosfor, snovi, ki izboljšajo strukturo kože, še posebno ugodno za suho kožo, nižajo pritisk, prebudijo imunski sistem, spodbujajo delovanje jeter, tu pa se zgodi razstrupljanje. Vse to je morda malo naporno za ledvice, zato je dobro, da je v soku še katero sadje ali korenček. Torej tik pred poletjem še ena priložnost, da telo temeljito pospravimo in se znebimo zastalih toksinov. Teden redkvic bo ravno prav za takšno detox dieto.

Seveda bo največ koristi, če jih pojemo presne. Če nimate sokovnika, boste večje liste verjetno porabili drugače, ker so trdi in bodičasti. Mladi pa so odlični v solati ali sendvičih, prav tako kot rdeči gomolji. Lepo se kombinirajo z avokadom in mlado berivko.

Večje in trše liste, ki ostanejo, pripravite v ponvi, podobno kot blitvo. Predlagam recept, v katerem ostrino redkvic umirita dva krompirja. Tako z vrta ne bo šlo nič v nič.

Sočna in hrustljava hkrati, takšna dobra kombinacija!

Redkvice v omaki


Za dva.

  • šopek redkvic

  • 2 krompirja

  • cel kumin

  • čebula

  • česen

  • svež ingver

  • mešanica mletih začimb (npr. kari)

  • sol in poper

  • olje


Priprava


1. Očistite redkvice, rdeče gomolje in tudi liste s stebli vred. Vse nasekljajte. Krompir olupite in narežite na kockice. Čebulo, česen in ingver fino nasekljajte.

2. V kozici na razgretem olju popražite kumin, dodajte čebulo, česen, ingver in krompir. Pražite, da se krompir malo zapeče oziroma začenja prijemati dna. Zdaj gredo v ponev redkvice, gomolji, listi in stebla. Premešajte, solite in poprajte po okusu, dodajte poljubne začimbe. Zalijte z malo vode (približno 100 ml), da je krompir vsaj do polovice v tekočini, da se bo lahko skuhal. Pokrijte, zmanjšajte temperaturo in kuhajte kakšnih deset minut oziroma da se krompir zmehča.

3. Če je ostalo preveč tekočine, odkrijte kozico, zvišajte temperaturo in reducirajte do želene gostote.

4. Omako ponudite kot prilogo, odlično se ujame z rižem, kuskusom, ajdovo kašo.

Priporočamo še: Super kombinacija: špinača s testeninami

Namig: Redkvice so odlične so za hidracijo. Ob prvih vročih dnevih pomagajo ohranjati zadostno vlažnost kože.

Datum Objave: 11.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogerižomakaprilogaredkvicestebla redkvic

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja