Odprta Kuhinja

Kdaj ste nazadnje zamenjali gobico za pomivanje posode?

Woman in jeans shirt wipes plate with pink towel in modern kitchen
Odpri galerijo
A+   A-
Nikar ne tvegajte in ne dopustite, da gobica za pomivanje posode že razpada, in za rezanje surovega mesa in zelenjave ne uporabljajte iste lesene deske!V domači kuhinji se počutimo varne, zdi se nam, da je vedno vse dobro počiščeno, hrana pospravljena, kot je treba, in niti ne pomislimo, da bi lahko staknili kakšne neprijetne okužbe. Vendar podroben pregled higiene, pripomočkov za pripravljanje hrane, posode in vsega, s čimer prihaja hrana v stik, pokaže, da vse le ni tako čisto in brezhibno.

Smo dovolj pozorni pri umivanju rok? Ali redno peremo kuhinjske krpe in zamenjujemo gobice za pomivanje posode? Ali imamo v hladilniku zelenjavo ločeno od mesa ali pa je vse kar nametano?

Seveda ni treba biti čistun, ki po kuhinji skače z razkužili, osnovno higieno pa je vendarle treba vzdrževati. Večina mikroorganizmov je sicer povsem neškodljivih, vendar je za težave dovolj, da naletimo na enega, ki povzroča obolenje.

Umivanje rok


Preden stopimo v kuhinjo, da bi pripravljali hrano, si temeljito umijmo roke, zlasti ko pridemo od zunaj in še zlasti po uporabi stranišča. Poleg umazanije so leglo bakterij tudi gnojne rane, zato ureznine in praske zaščitimo z obližem.

Pred pripravo hrane poskrbimo, da bodo vse delovne površine in vsi pripomočki, ki jih bomo uporabljali, čisti. Najbrž je odveč pripomniti, da vedno uporabimo le čisto posodo, pametno pa je tudi, da med kuhanjem sproti pomivamo, česar več ne potrebujemo. Ne le zaradi okužb, temveč tudi zaradi reda; kdor ima majhno kuhinjo, ve, da brez tega kmalu nastane popoln kaos. Pomivamo z detergentom in toplo vodo, splaknemo po možnosti z vročo.

Živil ne mešamo med sabo


Večina nas ne pomisli, da se lahko bakterije prenašajo tudi med živili, ki se tako lahko medsebojno onesnažujejo. Saj gre vendar vse v en lonec, porečemo. Vendar prihaja do navzkrižnih okužb, zato na primer posebej narežemo meso, desko pomijemo, pospravimo, šele nato gremo rezat zelenjavo, po možnosti na drugi deski. Strokovnjaki priporočajo, da imamo ločene deske za surovo in toplotno obdelano meso. Sproti pobrišemo tudi delovno
površino ter pomivamo pripomočke, na primer nože, salamoreznico, ribežen in gospodinjske aparate.

Domače živali


Posebna pozornost higieni velja v gospodinjstvu, katerega član je tudi domača žival, pes, mačka, kanarček ali kaj četrtega. Kakor tudi velja, da si je po božanju ljubljenčka treba umiti roke, je to med pripravo hrane še bolj pomembno. Enako velja, kadar prijemamo njihove stvari, na primer posodo za vodo ali hrano. Na tem mestu še zapišimo, da je treba pasje in mačje sklede pomivati ločeno od druge posode.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Deset napotkov za pospravljeno kuhinjo

Datum Objave: 18.11.2017 ob 17:11

Več iz te teme:

deskaposodahigienagobica za pomivanje posodečistočabakterijeumivanje rok

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja