Odprta Kuhinja

Kdaj uporabimo česen v prahu in kdaj v granulah

Fotografija: MSPhotographic/Getty Images
Odpri galerijo

Sušeni česen je nadvse priročna začimba, uporabljamo predvsem prah in granule. Kako se razlikujeta pri kuhi?Česen poleg čebule spada med eno najbolj uporabljenih začimb v slovenski kuhinji. Jedem doda globino, poveže okuse ostalih sestavin in vse skupaj zaokroži v celoto. Njegova močna aroma je prisotna v marsikaterem receptu, a še preden ga nasekljamo na drobne koščke, stisnemo ali zmečkamo, moramo njegove stroke olupiti, za kar pa smo včasih kar malce leni, kajne?

Odlična alternativa svežemu je tako česen v prahu. Dehidrirana začimba je nadvse priročna, prihrani nam kar nekaj časa med kuhanjem, pa tudi neprijetnemu vonju, ki se rad ujame v naše dlani, se bomo izognili. Česen v prahu lahko najdemo v v skoraj vsaki trgovini. Na policah so stekleničke različnih proizvajalcev, izbira najljubšega izdelka pa je popolnoma naša. A naj vas opozorimo, da vsak sušen česen ni enak. Lahko si ga omislimo v celih strokih, v lističih, granulah ali prahu. Tokrat se bomo osredotočili na dve vrsti, ki sta najbolj prisotni: prah in granulat, torej tisti v zrncih.

Prednosti česna v granulah


Prednost česna v granulah je predvsem ta, da se po odprtju sčasoma ne bo zlepil. To se namreč pogosto zgodi s tistim v prahu, kar je moteče. Ker so njegovi delci večji, se okus za kanček slabše integrira v jedi in je manj močan, zato je česen v granulah odličen predvsem za solate, omake in juhe, saj se lažje poveže s tekočinami. Prav tako je odličen, da ga vtremo v meso ali druga živila, zato ga večina chefov kot nadomestek za svežega izbere prej od tistega v prahu.

Prednosti česna v prahu


A tudi česen v prahu ima svoje prednosti. Prah bo v jedi bolj intenzivno vključil okus po česnu. Ker se njegova aroma hitreje razvije, pa je bolj primeren za jedi, ki se kuhajo manj časa. Bolje od granul se odreže v marinadah in bo v jedeh pustil bolj močan česnov pečat.

Količine pri uporabi


Zapomniti si moramo torej, da bo žlička česna v granulah jedem dodala manj česnove arome kot žlička česna v prahu. Pri kombiniranju obeh sušenih različic pa imejmo v mislih predvsem naslednje: En strok svežega česna bo nadomestila četrtina čajne žličke česna v prahu ali polovica žličke česna v granulah. Če pa recept kliče po žlički česna v prahu, mi pa imamo pri roki le tistega v granulah, količino podvojimo.
Preberite še: Sarme iz pečice na nov način

Fotografija: MSPhotographic/Getty Images
Datum Objave: 24.1.2023 ob 07:01

Več iz te teme:

česenčesen v prahugranule

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.