Odprta Kuhinja

Ko boste naslednjič kupovali testenine, bodite pozorni na to oznako

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ste že slišali za bakrene testenine? Imajo bolj grobo teksturo, ki nastane zaradi priprave v kalupih, nanje se omaka bolje oprime.


Testenine, ki veljajo za eno najbolj značilnih italijanski jedi, so priljubljene tako rekoč po vsem svetu. Primerne so kot izhod v sili, saj o njihovi pripravi ni treba preveč razmišljati, a po drugi strani so kuharski mojstri iz njih naredili vrhunsko kulinarično specialiteto. Ki zahteva precej znanja, za porabnika pa se zgodba začne z izbiro ustreznih testenin. Teh je na trgu skorajda neskončno, razlikujejo pa se v osnovi po obliki ter po vrsti žita, iz katerega so narejene, če se seveda omejimo na žitne.

Malokdo pomisli, da oblika vpliva tudi na okus, a v resnici je izjemno pomembno, na kakšnem stroju so testenine izdelane. Če smo bolj natančni: za kakovost testenin je ključno, skozi kakšne plošče oziroma šobe se vleče testo. Te so običajno iz gladkega materiala, nerjavečega jekla ali plastike, dobljene testenine pa imajo gladko teksturo, na katero se druge snovi, torej omake, ne primejo, testenine pa obdržijo obliko. A to, da se omaka ne absorbira, pravzaprav ni zaželeno, saj se v tem primeru okusi omake in testenin ne prepojijo tako, kot bi si želeli.

Kaj so bakrene testenine


Zato so vse bolj priljubljene tako imenovane bakrene ali bronaste testenine, ki so narejene tako, da se testo vleče skozi bakrene šobe oziroma valje. Tako dobljene testenine se počasi sušijo, okoli petdeset ur. Opisani postopek priprave jim daje nekoliko hrapavo površino, ki omogoča, da se omaka, polivka, pesto ali kar koli že z njimi kombiniramo, absorbira. Izkušeni jedci bodo vsekakor opazili razliko v okusu, ki je pri jedeh z bakrenimi testeninami precej bolj izrazit. Pri nakupu bodimo torej pozorni na oznako bakrene.

Resnici na ljubo moramo povedati, da so bakrene testenine dražje od navadnih, saj so tudi aparati precej dražji, proizvajalci pa jih ponujajo v vseh oblikah: kupimo lahko bakrene oziroma bronaste špagete, makarone, svedre in druge. Pri kuhanju se držimo enakih pravil kot pri drugih testeninah – kuhamo jih v veliki količini slane vode in pazimo, da jih ne razkuhamo. Praviloma jih kuhamo minuto ali dve manj, kot je navedeno na embalaži.
Preberite tudi: Pohorka: edina slovenska šalotka specialiteta v kulinariki

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: sergeyryzhov/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

testeninebakrene testenine

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja