Odprta Kuhinja

Ko se počutite napihnjeni po prazničnih obrokih, popijte to

Odpri galerijo
A+   A-
Prazniki so za naš želodec lahko precej naporni.



Praznični čas je nadvse čaroben, seveda pa tudi zelo okusen. A čeprav naše brbončice nadvse uživajo v okusih z božično obložene mize, se lahko naslednji dan pritožuje naš želodec. Za takšne primere, ko zaužijemo preveč različne hrane in pijače, pa je koristno, da poznamo nekaj trikov, ki nam bodo pomagali.

Občutek napihnjenosti


Kadar se preveč najemo, se počutimo, kot da bi nas nekdo napihnil. Občutek, da smo podobni balonu, seveda pride zaradi preveč intenzivnega raztezanja želodca. Ta ima namreč lastnost, da se lahko močno razširi, ko vanj vnašamo velike količine hrane. A ker ostali organi in naša koža takšne funkcije nimajo, se zaradi velikosti želodca med seboj malce stisnejo. Kadar se počutite tako, si lahko pomagate z nekaj požirki mineralne vode z limono ali coca-colo. To vam bo pomagalo malce premešati hrano v želodcu ter pospešilo prebavo.

Prav tako v primerih, ko se praznično prenajeste, pomagata tudi voda in čaj. Slednjega je najbolje pripraviti iz kumine, mete, melise ali kamilice. Pomagajo pa tudi semena kumine in sladki koren. Te lahko žvečimo in sprostila bodo naš želodec.

Žvečilni gumiji in sprehod


Če vas je po praznični večerji napadla zgaga, se lahko pred refluksom zavarujete z žvečilko. Prav tako vam bo na pomoč priskočil navadni jogurt ali pa listi mete, ki jo lahko žvečite. V primeru napada kisline bo močno pomagal tudi sprehod, ki bo preprečil, da bi se želodčna kislina vračala v grlo.

Grenčice


Čeprav ste nekaj kozarcev spili že ob večerji ali kosilu, vam pri prepolnem trebuhu presenetljivo lahko pomaga tudi alkohol. Seveda ne svetujemo, da ponovno pogledate v kozarec, a nekateri zeliščni likerji vam lahko v resnici olajšajo želodčne težave. Tako lahko posežete po požirku travarice, jagermeistra ali podobne grenčice. A seveda svetujemo le požirek!
Preberite še: Vse, kar morate vedeti za pripravo dobre sarme

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 30.12.2020 ob 10:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: