Odprta Kuhinja

Krožnik, Instagram, kozmetika: vsestranskost zdravilnih rastlin

Odpri galerijo
A+   A-
Da bi dobili tisto, kar potrebujemo in je dobro za nas, nam ni treba vedno prav daleč. Že naši predniki so ugotovili, da za vsako bolezen raste rožica. Aromatična zelišča in začimbe so več kot dobrodošli v kuhinji.Vsakovrstne rastline, ki jih najdemo že na vrtu, v gozdu, na travniku, pa so tudi osnova blagodejnim, neoporečnim izdelkom za nego kože in las.

Zavedanje o darovih narave, ki jih gre sprejeti široko odprtih rok, raste. Prednost naravne kozmetike je, da nam je na dosegu roke in si marsikateri pripravek, pa naj bo to piling za ustnice ali obrazna maska, lahko namešamo že sami; posluh za sestavine naravnega izvora in navsezadnje izdelke, ki ne vsebujejo dodanih snovi, kot so silikoni, pa kažejo tudi proizvajalci in prodajalci.

Vsestranska dobrodejnost


Kako dobro poznamo učinke zelišč oziroma rastlin, ki v različnih oblikah najdejo svoje mesto na prodajnih policah?

Veliko podatkov o tem je moč najti na spletu, v knjigah, delijo jih razni strokovnjaki, prenašajo pa se tudi iz roda v rod. Pogosto nas lahko prijetno preseneti, koliko moči se pravzaprav skriva v na videz preprostih rastlinah in za kaj vse jih lahko uporabimo.

ni podpisa
ni podpisa


Zanimivo pa je tudi opazovati trende, ki se pojavljajo po zaslugi hitrega širjenja informacij ter vpliva družbenih omrežij in blogov – tako kot je na primer monstera tam zaslovela kot »modna« sobna rastlina, je v kopalnici trenutno zelo priljubljen evkaliptus. Pri nas naj bi se ga dobilo na tržnici ali v cvetličarni in si iz njega pripravilo poživljajočo kopel ali ga obesilo v kabino za prho, kjer bo v stiku s paro oddajal svojo značilno aromatično vonjavo.

Jagodni izbor slovenske blogerke


Na evkaliptus prisega tudi zagovornica trajnostne mode in lepote Nika Veger, ki je v poučnem videu na Youtubu spregovorila še o nekaj nadvse priročnih rastlinah, uporabnih na več področjih.

Sivka se prileže v čaju ali kopeli, kadar potrebujemo umiritev in sprostitev. Je osvežujoč dodatek sladicam, sirupom ipd. ter odganja molje in komarje. Ingver na primer dodamo v čaj, da nas pogreje, v limonado, da nas osveži, in v jedi, da jim prida svoj ostri, aromatični okus. V kuhinji imamo radi tudi baziliko, katere ena glavnih lastnosti je, da ugodno vpliva na prebavni trakt, lajša želodčne težave; zaradi prijetnega vonja je dodana kozmetiki, parfumom in naravnim čistilom. Kamilico pa Nika imenuje kar kraljica, saj nas spremlja vse od malega. Uporablja se v kopelih za dojenčke, pri spiranju otroških las, pomirjanju živahne najstniške kože; njen izvleček pa je najti v vseh možnih izdelkih za občutljivo kožo na vseh delih telesa.


Zaupanje v moč narave


Nika Veger poudarja, da številni proizvajalci naravne kozmetike, ki obenem vsebuje sestavine iz narave in varuje okolje, sodelujejo tako s kmetijskimi korporacijami kot z malimi kmeti. Izdelki pa so iz rastlinskih olj in rastlinskih cvetličnih vod, ki jih povezujejo naravni emulgatorji, to pa je učinkovita mešanica, ki jo koža dobro prenaša.

Pri dm januarja in februarja v okviru aktivnosti Zaupam v moč narave dodatno krepijo že tako široko ponudbo prehranskih in kozmetičnih blagovnih znamk, ki svojo moč črpajo iz narave. Dopolnjujejo jo z obsežnim vodnikom po vsebinah o izbranih rastlinah in zeliščih.

Izdelki s področij prehrane, nege in lepote, ki vsebujejo eno ali več rastlin ali zelišč, so na voljo v prodajalnah dm in spletni trgovini dm.si.
Datum Objave: 16.2.2021 ob 12:02

Več iz te teme:

ingverzdravilne koristikamilica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja