Ledene kocke: vsi pisani načini za pripravo
Odpri galerijo
A+ A-
Barvne pripravimo iz sadnih kaš, okrasne pa z lističi zelišč, koščki sadja ali drobnimi cvetovi; z njimi osvežimo sokove, koktajle pa tudi sadne solate ali hladne juhe.
Osvežujoče poletne napitke običajno dodatno ohladimo z nekaj kockami ledu, ki jih imamo v tem času vselej v zalogi v domačem zamrzovalniku. Če smo ustvarjalnega duha, ledene kocke obogatimo z dodatki, kot so koščki sadja ali lističi zelišč, lahko pa pripravimo sadne ledene kocke ali kroglice, odvisno od modela, ki bodo navdušile z barvo in okusom. Tako bomo vselej ustvarili lahke pijače posebnega videza in okusa. Seveda bi lahko barvne kocke pripravili iz navadne vode, ki bi ji dodali živilska barvila, a še bolj zanimive bodo, če se pozabavamo z naravnimi sestavinami.
Barvite ledene kocke
Barvne kocke pripravimo kar iz zmletega ali zmečkanega sadja, ki ga nadevamo v posode za led in zamrznemo. Rdeče dobimo iz jagod ali malin, temno modre iz borovnic, oranžne iz breskev ali pomaranč, rumene iz ananasa ter zelene iz medene melone. Uporabimo lahko tudi drugo sadje, lubenice, marelice, grozdje, ribez, kar imamo pač pri roki. Barva in gostota ledenih kock bosta odvisni od strukture sadja.
Mavrične kocke bodo posebno zanimive otrokom, ki imajo radi raznobarvne jedi in pijače. Če se hočemo poigrati z različnimi vzorci, pripravimo kocke iz vode, v kateri zamrznemo različne dodatke. Od sadja je najbolj primerno jagodičje, saj lahko zamrznemo cele plodove, kar daje najlepši videz. Če imamo raje marelice, hruške ali breskve, jih narežemo na koščke in zamrznemo. Kocke s sadjem dodajamo pijačam, in ko se bo led stopil, pojemo še sadje.
Zeliščne kocke: tudi za v juho
Med zelišči izberemo lističe mete ali melise za kocke, ki jih bomo stresli v sadne sokove, alkoholne pijače lahko začinimo tudi z drugim zelišči, na primer z rožmarinom. Morda bomo kocke uporabili za ohladitev presne juhe, ki bo teknila v vročih dneh, v ta namen zamrznemo lističe peteršilja, sesekljan drobnjak, baziliko, timijan in druga sveža zelišča. Vse doslej naštete dodatke lahko pojemo, lahko pa pripravimo kocke za okras. V ta namen naberemo drobne cvetove po izbiri, in sicer užitnih rastlin, tudi zelišč. Zelo lepe so drobne marjetice ter cvetovi sivke. Ko se led stopi, cvetove preprosto poberemo iz pijače.
Preberite tudi: Shakerato: italijanska ledena kava brez sladoleda, a z veliko penice
Naslovna fotografija: MarianVejcik/Getty Images
Datum Objave: 10.7.2023 ob 17:07