Odprta Kuhinja

Liči: sadež, ki ga lupimo kot trdo kuhano jajce

A+   A-
Z ličijem so na Kitajskem včasih plačevali davke, danes ga imajo za talisman, ki si ga podarjajo kot novoletno darilo.Liči (Litchi chinensis) izvira z juga Kitajske, Filipinov in iz Indonezije. Raste na vedno zelenih drevesih, ki zrastejo tudi do 15 metrov visoko, s temno zelenimi in svetlečimi se listi, vsako leto obrodijo okoli 200 kilogramov sadja. Obstaja več kot sto vrst ličija, pridelujejo ga v jugovzhodni Aziji ter Indiji, Južni Afriki, Avstraliji in ZDA.

Ker gre za subtropsko rastlino, ki uspeva v toplih in vlažnih poletjih ter hladnih, suhih zimah, pri nas raste le kot manjše drevo ali grm; ta redko cveti, še redkeje pa obrodi, zato je bolj primeren kot del okrasnega vrta.

Jajčasti sadeži


Sadeži so jajčaste oblike, dolgi od tri do pet centimetrov in spominjajo na borov storž. Lupina je hrapava in groba, rožnate ali rdeče barve, po nekaj dneh, ko se posuši, postane rjavkasta. Pod njo je veliko belo sočno meso, podobno želeju, z neužitno koščico na sredini. Meso ima nežen in sočen sladko-kisel okus, ki včasih spominja na muškat. Lupino od sadeža ločimo z nožem ali rokami, lupimo ga kot kuhano jajce. Pri tem ga držimo nad skodelico, da ne izgubimo soka.

Ne na zalogo


Liči preneha zoreti takoj, ko ga oberejo. Izberemo trde sadeže, katerih lupina je močno rožnato obarvana in brez madežev. Če so sadeži zelenkasti, še niso zreli, rjava lupina pa pomeni, da so preveč zreli, zato postanejo mehki. Ker se liči hitro izsuši, ga ne kupujemo na zalogo.

Hranimo ga na hladnem, na temperaturi od 10 do 12 stopinj, in sicer približno en teden. Je zelo občutljiv, če ima premalo svežega zraka, začne hitro plesneti, zato ga ne smemo hraniti v plastični vrečki. In koliko nas bo stal? Za kilogram z Madagaskarja uvoženega ličija bomo na tržnici zdaj dali 7 evrov.

Devet na dan


Vsebuje veliko ogljikovih hidratov in pomembnih mineralov, predvsem pa ga odlikuje velika vsebnost vitaminov C in B. Pravijo, da devet ličijev na dan pokrije dnevne potrebe odraslega človeka po vitaminu C. Telo varuje pred staranjem in nevarnimi boleznimi. Če bomo liči redno uživali, se nam bo povečala telesna energija, spodbudila obnova celic in uravnotežila tekočina v telesu. Poleg tega spodbuja delovanje prebavnega sistema in deluje odvajalno, vplival naj bi tudi na lepšo polt.

Besedilo: Taša Oven
Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Hujšanje: S čustvi jejmo samo zjutraj

Datum Objave: 17.1.2018 ob 11:01

Več iz te teme:

sadjevitaminiLiči

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja