Odprta Kuhinja

Malica v službi brez čebule in česna

Odpri galerijo
A+   A-
Za malico si pripravimo solato, skodelico kosmičev ali pogrejemo včerajšnjo enolončnico; izogibajmo se težkim jedem, ki nas naredijo zaspane, ter močnim začimbam.Nekoč je večina podjetij skrbela za organizirano prehrano svojih delavcev in uslužbencev, danes pa so mnogi zaposleni prepuščeni sami sebi in svoji domišljiji. Najlažja rešitev je malica v bližnji restavraciji, vendar vsi nimajo te možnosti. Izhod v sili je sendvič, jogurt ali plastenka pijače iz bližnje trgovine, mnogi se odpravijo v restavracijo s hitro prehrano, kar pa dolgoročno kajpak ne pomeni nič dobrega. Sendvičev in restavracij se prej ali slej naveličamo, zdaj je zaželeno, da si malico nosimo od doma.

Tudi pri tem bi se lahko omejili na bolj ali manj izvirne sendviče, vendar lahko z malo spretnosti in domišljije pripravljamo okusne obroke po pravilih zdrave, uravnotežene prehrane. Na našem jedilniku naj bodo ogljikovi hidrati, na primer kruh, kosmiči in kaše, riž in testenine, manjkati ne smejo beljakovine, zato si privoščimo kos mesa, mlečne izdelke in stročnice, ki jih pripravimo v solati ali kot namaz. Pri zelenjavi ni omejitev, privoščimo si svežo ali kuhano, seveda pa ne pozabimo na sadje, za vmesne prigrizke pa sezimo še po kakšnih oreških.
Preberite tudi: Triki, kako v prehrano vnesti manj maščobe

Mislimo na sodelavce


Preden se lotimo jedilnika za pripravo malice, ki naj bo čim bolj raznolika, poglejmo, katera živila so v službi prepovedana in zakaj. Med pripravo pomislimo tudi na tiste, s katerimi delimo delovni prostor. Tako v službo, zlasti če za malico ni posebnega prostora, nikar ne nosimo hrane, ki ima močan vonj. Odpadejo močno začinjene jedi, zlasti se izogibamo čebuli in česnu. Izogibajmo se tudi mastnih, težkih jedi, v sendvič namesto majoneze namažimo skuto ali namaz iz stročnic, mastno salamo pa naj nadomesti pusto meso.

Malico pripravimo doma, v službi jo le še dodelamo. Solato doma očistimo in narežemo ter spravimo v zaprto posodo, preliv pa damo posebej v drugo posodo in zmešamo, tik preden gremo jest. Raznovrstne solate so poleg sendvičev najbolj priljubljena malica, ki jo je preprosto pripraviti, hkrati pa je lahek in hranljiv obrok. Moda smutijev še ni mimo, zato ne bo narobe, če v službo prinesemo svojo sadno-zelenjavno mešanico. Če imamo mikrovalovko ali štedilnik, pa lahko jemo tudi juho ali enolončnico, ki je ostala od večerje.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Načrtovani prigrizki telo navadijo reda

Datum Objave: 8.1.2018 ob 11:01

Več iz te teme:

kosiloprigrizekmalicaslužbaideja za malicoslužbena malicaza s seboj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja