Odprta Kuhinja

Mlado vino in hrana: svetuje somelje Valentin Bufolin

Mlado vino in hrana: svetuje somelje Valentin Bufolin (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Z Valentinom Bufolinom smo se pogovarjali o mladem vinu; imenitno se poda k martinovi pojedini, prija tudi kombinacija s sladicami.

V začetku novembra, ob martinovem, ki je 11. v mesecu, se veliko govori o vinu, pri čemer v ospredje stopi tudi mlado. Kako ga kombinirati s hrano, smo vprašali Valentina Bufolina, predsednika društva Sommelier Slovenije. »Če govorimo o mladem vinu, je pomembno vedeti, da je to lahko na policah do 31. januarja prihodnje leto, potem ga je treba umakniti iz prodaje. Pomembno je tudi, kako ga hranimo – predvsem si moramo zapomniti, da ga ne smemo izpostavljati prevelikim temperaturnim ekstremom,« uvodoma pojasni eden naših najboljših sommelierev.

Martinova pojedina

Ko se beseda pomakne proti hrani, ki največkrat spremlja mlado vino, Bufolin pojasni: »Rdeče mlado vino bi lahko postregli k martinovi pojedini, že zaradi njegove sadnosti, navsezadnje pa se s hrano, torej z rdečim zeljem, tudi barvno lepo ujame. Mlado rdeče vino k hrani, ki spremlja martinovanja in v kateri sicer prevladujejo zemeljske note, doda sadnost.«

Za martinovo je na mizi perutnina, največkrat račka, v kozarcu pa mlado vino. FOTO: Sonja Ravbar
Za martinovo je na mizi perutnina, največkrat račka, v kozarcu pa mlado vino. FOTO: Sonja Ravbar

Sadje in sladice

Z mladim vinom v mislih se dotaknimo še ostalih jesenskih jedi, ki so aktualne – tu je denimo kostanj, tudi kaki, ki ga primorski pridelovalci lepo umedenega ravno te dni prodajajo po vsej Sloveniji. »Z belim mladim vinom bi šle lahko tudi sladice, ki se naslanjajo na kaki in so pripravljene denimo s kremastim sirom maskarpone. To bi se lahko lepo ujelo. Sicer pa za sladice velja, da so pri kombinaciji z vini pravi izziv, saj je treba gledati, da je vino slajše od jedi, torej od sladice,« pravi predsednik društva Sommelier Slovenije.

Z belim mladim vinom lahko postrežemo sladice iz kakija. FOTO: Neyya/Getty Images
Z belim mladim vinom lahko postrežemo sladice iz kakija. FOTO: Neyya/Getty Images

Kaj pa kostanj?

Kot pravi sogovornik, je tu seveda pomembno, kako ga pripravimo oziroma postrežemo: »Lahko bi h kostanju postregli mlado belo vino, če pa je kostanja več, se lahko z njim ujame tudi mlado rdeče.«

Še to: kako bo naš najboljši somelje preživel martinovo? »V tem obdobju vsako leto rad obiščem slovenske vinarje, ki predstavljajo oziroma ponujajo mlado vino. Družimo se, uživamo in se nasploh imamo lepo. Vsako leto se potrudim, da takšnim, nadvse prijetnim obiskom namenim čim več časa,« še pojasni Valentin Bufolin. 

Mlado vino se imenitno ujame s pečenim kostanjem. FOTO: Ohne Titel/Getty Images
Mlado vino se imenitno ujame s pečenim kostanjem. FOTO: Ohne Titel/Getty Images

Priporočamo še: Recept in namigi, da bo martinova račka odlično uspela (VIDEO)

Datum Objave: 8.11.2024 ob 09:11

Več iz te teme:

mlado vinoValentin Bufolinmartinovo

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.