Odprta Kuhinja

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo kefir

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kefir je rahlo trpek in ima kremasto teksturo, pripravimo ga lahko sami; je odlična zamenjava za jogurt, uživamo samega ali ga dodajamo kruhu, palačinkam, smutijem.


Kefir je v zadnjih letih postal precej priljubljen, saj ga lahko kupimo v vseh živilskih trgovinah. Pri tem naj opozorimo, da večina proizvajalcev ponuja kefir, pripravljen iz liofilizirane starter kulture (in ne iz pravih kefirjevih zrn), ki ne vsebuje vseh kvasovk in bakterij kot kefirjeva zrna. Industrijska proizvodnja kefirja se je začela razvijati pred približno sto leti, tako proizvedeni napitek ima okus po kefirju in je nedvomno koristen, vendar pa je v primerjavi s pravim precej osiromašen.

Kefir, ki mu pravimo tudi mlečna penina, je k nam zašel s Kavkaza, kjer je zelo cenjen, znano pa je tudi, da so tamkajšnja ljudstva dolgoživa in polna življenjske energije, kar pripisujemo prav kefirju. Toda skrivnostna gobasta zrnca so svojevrsten čudež narave, saj tudi znanost še ni odkrila, kako nastanejo. Domačini s Kavkaza, ki kefir uživajo že stoletja, prostodušno verjamejo, da jim ga je podaril Mohamed.

Pripravimo ga lahko sami


Z malo truda ga lahko pripravljamo tudi sami, kot rečeno, potrebujemo le sveže mleko in kefirjeva zrna. Ta lahko kupimo ali dobimo pri katerem od uporabnikov, ki si jih med seboj že tradicionalno podarjajo, ko jih enkrat dobimo, pa nam bodo ob primernem vzdrževanju služila tako rekoč za zmeraj. Če jih pravilno uporabljamo, ne propadejo, ampak jih lahko uporabljamo vedno znova.

Uporaba


Ne glede na njegov izvor je kefir najbolje uživati svež. Obogatimo ga lahko s številnimi slanimi ali sladkimi dodatki, tako dobimo osvežujoče sadne ali zeliščne napitke. Iz kefirja pripravimo smuti ali namaz. Uporabljamo ga podobno kot jogurt in kislo mleko, za zajtrk s kosmiči ali smutiji in sadjem, za kosilo kot zeliščni preliv za solato, za lahko večerjo pa kot pikantno omako s čilijem, ki jo postrežemo k na žaru pečenemu mesu ali zelenjavi. Za malico ga postrežemo s kosom črnega kruha. Ali pa spečemo kruh, v katerega zamesimo tudi kefir, ki nadomesti kvas ali droži. Kruh s kefirjem ima rahlo kisel pridih, kvasovke, ki so naravno prisotne v tradicionalnem kefirju, pa pomagajo pri vzhajanju testa. Okusne, puhasto rahle so tudi palačinke, za katere namesto mleka uporabimo kefir, za nadev pa namesto marmelade skuto.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: ViDi Studio/Getty Images
Priporočamo še: Tako lahko rešite jed, ki ste jo preveč solili
Datum Objave: 4.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

kefirnakup kefirja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja