Najbolj preprost način za pripravo poširanih jajc, ki ga nismo poznali
Poširanje velja za enega najbolj umetelnih načinov priprave jajc. Marsikdo si poširana jajca zato privošči le v restavraciji, saj se včasih zdi, da jih je precej zapleteno pripraviti. Osnovna navodila so sicer precej preprosta. V lonec vrele vode naredimo vrtinec in vanj ubijemo jajce, a kaj, ko to ne uspe vedno, tako kot bi si želeli.
Namesto lepo oblikovanih poširanih jajc pogosto nastanejo razliti oblački, ki na pogled niso videti prav lično. Seveda obstaja kar nekaj nasvetov, kaj storiti pred pripravo, da bi dosegli želen rezultat. Od tega, da v vodo dodamo kis, pa do predhodnega ocenjevanja ravno pravšnje svežine glavne sestavine. Na družbenih omrežjih pa pravijo, da bodo poširana jajca vedno uspela, če uporabimo prav poseben pripomoček.
V teh mrzlih dneh je ravno ta kuhinjski pripomoček pogosto v uporabi. Govorimo namreč o cedilu za čaj. To cedilo, ki je ravno tolikšnega premera, da ga lahko postavimo na vrh vroče skodelice, je namreč ravno prav veliko, da vanj ubijemo jajce. Kako se s pomočjo cedila torej lotimo poširanja?
Kot si lahko ogledate v zgornjem videu, najprej zavremo vodo, kot bi to storili pri običajnem poširanju. Prav tako lahko v vodo dodamo malce kisa. Nato pa na vrh lonca postavimo cedilo in vanj ubijemo jajce. Cedilo bo zadržalo beljak, da v vodi ne bo zaplaval po svoje. Pazimo, da ogenj zmanjšamo, da krop ne bo brbotal, nato pa vse skupaj prekrijemo s pokrovko in počakamo, da beljak postane popolnoma bel in prave teksture.
Na koncu pokrovko odkrijemo, poširano jajce pa s cedilom dvignemo iz lonca ter ga preložimo na kos opečenega kruha ali pa kar na krožnik oziroma na vrh katerekoli jedi, ki smo si jo pač zamislili. In to je vsa umetnost. Na ta način bodo poširana jajca vedno uspela, nas pa nikoli več ne bo strah njihove priprave. Preprosto, kajne?