Odprta Kuhinja

Najboljša omaka za k pečenki, pripravljena po receptu naših babic

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Že odštevate dneve do božične večerje? Pogosto so na praznični mizi pojavi tudi pečenka in naj bo letos zares najboljša doslej.


Končno smo vstopili v praznični teden. Kot bi trenil, bo nastopil čas za pripravo božične večerje. Mnogi so praznični meni že izdelali in del mnogih bo tudi praznična pečenka. Naj bo to pečen piščanec ali pa kaj bolj obilnega, k mesu se gotovo prileže tudi bogata omaka. Danes se bomo naučili, kako se naredi najboljšo, trik pa tiči v edinstvenem načinu priprave, ki so ga poznale že naše babice.
Priporočamo še: 7 nasvetov za pripravo božične pečenke

Bistvo odlične tradicionalne polivke za k pečenki je posoda, v kateri jo pripravljamo. Želimo si, da je omaka zares bogatega okusa, zato ne smemo zagrešiti napake, da bi za pripravo uporabili karkoli drugega, razen pekača, v katerem se je peklo meso. Nikakor namreč nočemo izgubiti dragocenih okusov, ki so se v njem namešali med peko.

Prvi korak


S pripravo omake počakamo do zadnjega trenutka, preden jo želimo postreči. Ko je pečenka pečena, meso prestavimo na krožnik ali pladenj, nato pa vso tekočino iz pekača prelijemo v manjšo posodico ali merico. Postavimo na stran za nekaj minut, da se maščoba loči na površje. Z žlico jo poberemo in nadevamo v še manjšo posodico.

Vrnimo se k pekaču


Vanj nadevamo po žlico ločene maščobe za vsak lonček tekočine jušne osnove, ki jo bomo uporabili za omako. Če je imamo premalo, zraven dodajamo po žlico masla. Tu pa se zgodi čarovnija naših babic. Masten pekač postavimo kar na štedilnik in ogenj nastavimo na srednjo jakost. Dodamo po žlico moke na dve žlici maščobe. Segrevamo in z metlico neprestano mešamo, dokler ne dobimo svetlo rjavega prežganja, ki zadiši po vsej hiši. Nato dodamo tekočino. Priporočamo jušno osnovo, s katero smo zalivali pečenko, da bo omako še dodatno obogatila. Mešamo naprej, da postane okusna tekočina homogena, pri tem pa moramo postrgati vsak zapečeni delček s pekača.

Izboljšave


Nato v pekač dodamo vejico svežega timijana, rožmarina ali druga zelišča oziroma začimbe. Ta bo vse skupaj dvignilo še na višji nivo. Omako lahko obogatimo tudi z gorčico ali smetano. Pustimo, da rahlo brbota pet minut, nato pa ji po okusu dodamo še sol in poper ter še naprej grejemo, dokler nima teksture in gostote, kakršno želimo. Omaka je takrat pripravljena in treba jo je le še precediti in postreči v lični posodi. Verjemite, pripravljena na ta način bo tako očitno obogatila praznične krožnike, da letošnje večerje nihče ne bo mogel pozabiti.
Preberite še: Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov

Fotografija: ahirao_photo/Getty Images
Datum Objave: 21.12.2021 ob 08:12

Več iz te teme:

omakapečenkaomaka za pečenko

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.