7 nasvetov za pripravo božične pečenke

Ste že izbrali kos mesa, ki bo kraljeval na praznično obloženi mizi? Da bo zares dobro pripravljen, imejte v mislih naslednja priporočila.

1. Meso pravočasno postavimo na sobno temperaturo

Meso pred peko vedno ogrejemo na sobno temperaturo, le tako bo čas peke, ki je naveden v receptu, pravilen. Naj vam ne pride na misel, da bi ta del preskočili, ker boste skoraj gotovo morali podaljšati peko, meso se bo izsušilo, gostje in vi pa boste živčni.

Ne spreglejte: Božična pečenka: TOP 7 slavnostnih receptov

2. Čas peke

Manj ko ima meso veziva, krajši čas peke potrebuje in obratno. Pri goveji potrebušini zato odstranimo čim več mrenic in veziva, da dobimo čim bolj pusto meso. Nasprotno pusto meso (stegno, hrbet ali najboljši kos, file), pri katerem veziva skoraj ni, pečemo le kratek čas, da ostane mehko.

3. Kako »nametuljčkamo« meso?

Zarežemo ga skoraj do konca, vendar ne prerežemo skozenj, nato zarežemo za nov zrezek in zdaj odrežemo do konca. Obe polovici razpremo, kot metulj razpre krila, in dobimo večji zrezek.

4. Središčna temperatura

Nakup termometra za merjenje središčne temperature se izplača. Presenečeni boste, kako mnogo bolj preprosta in zanesljiva bo odslej peka. Če meso pečemo predolgo, se izsuši, izgubi sočnost in okus, težko ga je prežvečiti. Naj ponovim: piščanca pečemo do 72 stopinj v sredici, svinjino do 68 stopinj, medtem ko za govedino do srednje stopnje pečenosti (medium) potrebujemo 60 stopinj.

5. Počitek

Pečenko praviloma po peki preložimo na servirni krožnik, pokrijemo s folijo in morda še s kuhinjsko krpo, da se spočije in se mesni sok lepo porazdeli po mesu, za nameček lahko potem lepše narežemo rezine.

6. Omaka

Medtem ko meso počiva, v ponev ali v pekač, v katerem smo pekli, nalijemo vodo (ali vino), da poberemo vse čudovite aromatične sestavine začimb, mesnega soka in ostankov peke, nato prilijemo sladko smetano, jušno osnovo ali vodo, morda dodamo tudi malce moke, če želimo gostejšo in bolj svilnato omako. Prevremo, po potrebi začinimo. Največkrat jo precedimo in omako postrežemo posebej.

Priporočamo: Najboljša omaka za k pečenki, pripravljena po receptu naših babic

7. Zakaj jogurt ali kislo mleko v marinado perutnini?

Ker se meso zaradi delovanja kisline v soku limone in mlečne kisline v jogurtu, kislem mleku, kefirju mehča. Ob tem se celo poveča prebavljivost mesnih beljakovin, okusi marinade pa lažje pronicajo v mišičnino. Z gastronomskega vidika kislina doda nekaj okusne svežine.

Priporočamo še: Najboljši namigi za zares popolne linške piškote

Naslovna fotografija: gkrphoto/Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana