Odprta Kuhinja

Najboljši namigi, ki bodo olajšali pripravo martinove pojedine v zadnjem hipu

Odpri galerijo
A+   A-
Zbrali smo priročne usmeritve, ki vam bodo pomagale, da bo pečenka uspela, mlinci ne bodo razmočeni, s sladico pa boste naredili vtis.


Ta konec tedna se vse vrti okoli perutnine, kaj hočemo. Čeprav se zdi, da si damo goske in race raje postreči kar v kakšni domačni oštariji, bo vseeno komu prišla prav spodbuda tudi pred domačo pečico. Tule je nekaj zgoščenih navodilc, da bo martinova pojedina uspela.

Ptica: izbrati račko ali gos?


Če se podajate v ambiciozni nakup tik pred zdajci: najboljše meso imajo približno tri mesece stare goske. Za osem, celo deset ljudi bo dovolj gos, težka štiri do pet kilogramov. (Zato večina izbere račko.)

Razlika v okusu med račko in gosko: goska je nežnejša, rožnata, bolj »ptičja«, račka močnejša, temnejša, bogatejšega okusa.

Gos pripravimo takole


Dobro jo operemo, lahko celo za pet minut pokuhamo v velikem loncu vrele vode, da se koža malce zmehča in odteče prva maščoba. Vodi dodamo jušno zelenjavo, zlasti korenček, čebulo in zeleno. Oprano pregledamo, če je treba, iz kože odstranimo kako zadrto nožnico peresa. Suho gosko od zunaj in znotraj temeljito natremo z mešanico soli in majarona ali timijana. Pustimo počivati uro ali rajši dve.

Gos lahko pred peko nadevamo. Najbolj priljubljeni nadevi so jabolka, suhe slive, kostanj ali krušni nadev z jajcem, slanino in peteršiljem, prav tako pomaranča in čebula z rozinami ali mešanica naštetih sestavin, zlasti jabolk s kostanjem. Nadevano gos moramo na trebuhu dobro zašpiliti, pa tudi če je »prazna«, je pametno, da jo pred peko povežemo čez bedra in trebuh. Z ostrim nožem na čim več krajih prebodemo kožo, da bo maščoba lahko odtekala. Gos položimo v primeren pekač in jo prelijemo z vročim oljem ali mešanico olja z malo masla ter dodamo dva do pet decilitrov vode.

Koliko časa naj bo v pečici, je odvisno od teže oziroma debelosti: eno uro za srednje veliko račko, dve do tri ure za gos. Oziroma, takole ponavadi priporočajo: 10 minut na 220 stopinjah, zmanjšajte na 170 in pecite 20 minut na kilogram teže za srednje pečeno, 32 minut na kilogram pa za dobro pečeno. Meso naj po peki pol ure še počiva. Kako boste vedeli, da je pečeno? S termometrom za meso: v sredini bedra naj ima 82 stopinj.

Zanimivo, da si kuharji niso edini, ali naj gos položimo v pekač na trebuh ali hrbet – tako eni kot drugi trdijo, da je lega pomembna zaradi okusov, ki se iz nadeva lažje širijo po mesu. Vsekakor pa jo pogosto polivamo s sokom, ki nastaja, in tudi med peko odlijemo mast, če se je je dosti nabralo. Če smo jo položili na hrbet, jo slabe pol ure pred koncem peke preobrnemo na trebuh, da se zapeče skorjica na hrbtu.
Priporočamo: Recept in namigi, da bo martinova račka odlično uspela (VIDEO)

Mlinci


Da se ne bi blamirali s preveč razkuhanimi, jih pripravite tik pred zdajci. Lahko jih polijete z nekaj stopljenega masla, najbolj prav pa bo kar maščoba, ki se je nabrala med peko mesa. Shujšali od tega ne boste, ampak to sploh ni smisel.

Vino v kuhariji


1. Kadar nimamo na voljo primernega rdečega vina, uporabimo vinski kis. Ta je imeniten in poceni, kadar jed potrebuje nekaj kisline. Boljši, aromatičnejši ko je kis, več arome dobi jed.

2. V receptih je vino zapisano med sestavinami zaradi svoje kisline, včasih zaradi sladkorja ali posebne vinske arome. Dodajamo ga v jedi, da povečamo vlažnost, zmehčamo meso ali odstranimo zapečene ostanke mesa v ponvi, vse v želji po večji aromi, v tem primeru omake.

Sladica


Če bi radi razmeroma hitro naredili velik vtis, za sladico izberite hruško, kuhano v vinu, vse skupaj bo trajalo deset minut in porabili boste še tisti kozarec rdečega vina, ki je bil prej zraven pri kuhanju. Dve razpolovljeni hruški brez peščišč dajte v kozico, dolijte vino in nekaj minut kuhajte. Pazite, da hruške ne razpadejo. Vzemite ven in dodajte nekaj sladkega: lahko vaniljev sladoled ali smetano. Mi smo nekoč s hruškami skuhali tudi suhe slive, ki so potem odlično pristajale v vdolbinice od peščišč. Vinu dodajte nekaj sladkorja, pokuhajte, da se zgosti, in prelijte.
Ne spreglejte: 12 predlogov za božanske martinove sladice

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar
Mična.si: Vsi učinki rdečega zelja (+ recept za pripravo in kdo ga NE sme jesti!)
Datum Objave: 11.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

vinosladicamartinova pojedinamlincigosračka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.