Odprta Kuhinja

Najboljši nasvet, kako testenine ohraniti tople

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Mrzle testenine na krožniku niso preveč zaželene.


Zamislite si scenarij. Pripravljate odlično kosilo, danes so na meniju testenine po bolonjsko. Sesekljali ste čebulo in peteršilj, popražili meso, dodali paradižnik. Tudi vodo ste že zavreli in v njej skuhali testenine. Na zob. Odcedite jih, nato pa ugotovite, da omaka potrebuje še nekaj časa, da se razvije v okusno jed, kakršne si želite.

Pojavi se vprašanje. Kaj bomo sedaj z našimi rezanci fettuccini? Ne želimo jih pustiti v cedilu, saj se bodo zlepili skupaj. Tudi posušili bi se, če bi predolgo čakali na omako. Nihče si na krožniku ne želi ogromne kepe škroba, ki je po vrhu vsega še hladna. A na srečo lahko takšnemu scenariju spremenimo konec. S spodnjim trikom.

Doma narejen ruski bife


Najprej skuhajte testenine kot običajno in jih odcedite, nato pa na lonec, v katerem so se kuhale, postavite še enega. Odcejene špagete stresite v zgornjega, prelijte z nekaj kapljami oljčnega olja in premešajte. Nato lonec pokrijte s pokrovko, da iz njega ne bo uhajala vlaga. Testenine na ta način lahko počakajo nekaj deset minut, saj bodo ostale na toplem, hkrati pa bo maščoba na njih preprečevala, da bi se posušile. Na ta način dosežemo nekakšen učinek ruskega bifeja. Če želimo, da nas testenine počakajo dlje časa, pa v spodnji lonec natočimo eden do dva decilitra vode in štedilnik nastavimo na minimalen ogenj.

Če bi radi testenine skuhali vnaprej, pa jih lahko kasneje tudi pogrejemo. Ko so kuhane, jih prestavimo v plastično vrečko. Tudi v tem primeru jih oblijemo z oljem ali v vrečko dodamo košček masla. Ključno je namreč, da so prekrite z maščobo, saj bo ta preprečila sušenje. Vse skupaj nato postavite v hladilnik, kjer lahko testenine počakajo tudi do 12 ur. Ko je omaka nared, jih vmešamo vanjo in vse skupaj pogrejemo v ponvi ali loncu.

Izjemno pomembno je, da testenine vedno skuhamo na zob, saj se le na ta način ne bodo razkuhale in bodo teknile tudi, ko jih bomo pogreli. Sicer bi na krožniku razpadale, imele kašasto strukturo in bile nasploh videti precej neokusno.
Preberite še: Vrhunska fokača, ki šokira s preprosto pripravo (VIDEO)

Fotografija: AnnaPustynnikova/Getty Images
Datum Objave: 21.1.2022 ob 07:01

Več iz te teme:

testeninetrikpogrevanje testenin

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.