Odprta Kuhinja

Najboljši nasvet za sijoče kuhinjsko korito

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Je tudi vaše kuhinjsko korito vedno polno madežev z vodnim kamnom?Večina gospodinjstev ima doma kuhinjsko korito, narejeno iz nerjavečega jekla, ki je sicer praktičen material, saj se na njem ne morejo zlahka razviti bakterije, a ima tudi nekatere slabosti. Zaradi svoje odsevnosti se namreč na njem kaj hitro poznajo madeži vodnega kamna in tako kratijo videz vaše kuhinje.

A kot večino drugih madežev, se tudi pomivalno korito lahko očisti tako, da bo kuhinja spet sijoča. Poleg tega, da bo korito tako lepše na pogled, pa boste z rednim čiščenjem z njega odstranili tudi morebitne alge in druge nadloge, ki so se zaredile v ugodnem vlažnem okolju.

Najprej se moramo poučiti o belilu


Za najbolj učinkovito dezinficiranje korita bomo uporabili belilo. A ker ne gre za naravno sredstvo, ga moramo uporabljati še posebej previdno.

Še preden uporabite belilo, korito temeljito zdrgnite z vodo in detergentom za posodo. Belilo namreč ni čistilo, zato ga bomo uporabili šele po tem, ko smo umili korito. Začeti moramo namreč s čisto površino.

Nikar ga ne uporabljajte preveč. Količina je namreč zelo pomembna. Ker gre za precej agresivno sredstvo, ki bo s korita odstranilo vse viruse, alge, glive in bakterije, ga moramo uporabljati zmerno. Priporočamo, da ga mešate z vodo v razmerju 1:50 oziroma en pokrovček proti štirim litrom vode.

Zelo pomembno! Belila ne smete mešati s čistili. Ker je že samo po sebi precej močno, pri postopku ne boste potrebovali drugih sredstev. Nikar ga ne mešajte s kisom, amonijem ali alkoholom, saj se bodo pričeli sproščati škodljivi toksični plini.

Uporabljajte hladno vodo. Vroča voda bo namreč le omilila delovanje belila, saj razkraja njegovo aktivno učinkovino.

Zdaj pa se lahko lotimo čiščenja


Kot smo že omenili, najprej poskrbite, da bo korito čisto, torej oprano z vodo in detergentom za posodo. Uporabite lahko tudi gobico za pomivanje posode ali krpo z mikrovlakni, odsvetujemo pa žičnato gobico, ki bo na površini pustila grde praske.

Nato čisto korito zamašite in ga napolnite s hladno vodo. Vanjo vlijte zamašek belila in pustite učinkovati dobrih pet minut. Medtem v raztopino namočite gobico in z njo podrgnite še pipo.

Lijak nato odmašite in površino korita obrišite s kuhinjsko krpo. Ko bo popolnoma suho, v posodi ali kozarcu zmešajte polovico vode in polovico belega kisa. Z mešanico premažite površino korita, nato pa vse skupaj obrišite z mikrokrpo.

Tako očiščeno korito se bo svetilo lep čas, ko pa boste zopet opazili, da se na njem pojavljajo beli madeži, ponovite postopek.

Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchn
Preverite še: Preprost trik, da bo pipa ostala sijoča
Datum Objave: 14.5.2019 ob 07:05

Več iz te teme:

koritokuhinjsko korito

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.