Najpogostejše napake pri peki potratne potice

Z vami smo že podelili zares najboljši recept za potratno potico, ki ga najdete TUKAJ, na delavnici, ki je minuli teden potekala pod taktirko Jasmine Pirnar Krope – Yaske, pa smo izpostavili tudi korake, namige in pomen pripomočkov, s katerimi dosežemo najboljši rezultat: sočnost, lepo in enakomerno obliko ter lepe in čim bolj enakomerne plasti ob prerezu.
Da boste čim bolj zadovoljni s pripravo te zares razkošne potice, kajti ob toliko vloženega truda in toliko porabljenih sestavinah bi bilo res škoda, da na koncu ne bi bilo tako, kot smo si zamislili, kajne?
Bodite pozorni na naslednje napake.
Napačen pekač
- Še preden sploh začnemo ustvarjati, moramo podrobno prebrati recept in se držati navodila o velikosti pekača. Če temu podatku ne boste posvetili pozornosti in uporabili tistega, ki je pač pri roki, ne pričakujte lepe oblike.
- Zelo pomembno je tudi, da je pekač dovolj globok.
- Še eno smiselno opozorilo: pogosto pekač premalo namastimo. Posledično se testo raztrga, ko potico zvrnemo na pult. Pogojno si lahko pomagamo s papirjem za peko, ki ga stabiliziramo z malce maščobe. Nikakor pa pekača ne smemo posuti z moko ali drobtinami, saj zunanja plast potice ne bo gladka in lepa.

Velikonočna potica bo še boljša, če bomo uporabili vrhunski sladkor AGRAGOLD, ki je primeren za vse vrste sladic, sladkih napitkov, krem in drugih dobrot, ki ne smejo manjkati na praznični mizi.
Preverite še druge recepte, ki jih lahko pripravite s sladkorjem AGRAGOLD.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.

Počeno kvašeno testo
- Testa ne smemo gnesti predolgo.
- Testo mora vzhajati samo enkrat, kajti drugo vzhajanje se odvija že med oblikovanjem potice. Ne čakamo še enkrat, ko je potica oblikovana, torej.
- Ko testo razvaljamo na dvakratno dimenzijo pekača, moramo paziti, da ga ne razvaljamo preveč na tanko, saj se lahko raztrga.
- Kjer testo ob strani porežemo, robove počasi stisnemo skupaj in jih nežno potisnemo za biskvit. Pazimo, da testa ne raztrgamo.
- Potico prebodemo do dna, kar prav tako pomaga preprečiti, da bi počila.
- Pomembna je peka pri ustrezni temperaturi (ne v prevroči ali premrzli pečici), torej med 175 in 180 stopinjami.
Potico smo na delavnici pripravljali z Žitovo posebno belo moko.
Je vsestransko uporabna. Ponaša se s stalno kakovostjo, kar je za peko izjemno pomembno. Odlična je za pripravo zahtevnejših jedi iz kvašenega in vlečenega testa ter praznična peciva.
Več receptov z Žitovimi mokami najdete TUKAJ.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.




Plasti niso izrazite
- Nadevi morajo biti ustrezno pripravljeni – kremasti in mazljivi, ne pretekoči, saj vse steče ob stran.
- Vsako plast med zlaganjem biskvitov nežno potisnemo.
- Pomembno je počasno ohlajanje: ko potico zvrnemo na pult, jo pokrijemo z bombažno krpo (ne sme biti oprana z detergentom) in nato še s pekačem, v katerem se je pekla. Tako jo pustimo čez noč. Rezultat bodo lepe in sočne plasti.
- Če se nam zgodi, da spečemo neenakomerne plasti biskvita, jih preprosto obrežemo.
Mu Cuisine za ustvarjalnost v kuhinji!
Izdelki Mu Cuisine so ustvarjeni za kuhanje, spodbujajo domišljijo, radovednost in eksperimentiranje. Visoka kakovost izdelkov in tradicija v vaš dom prinašata užitek tako pri kuhanju kot pri obedu.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.



Priporočamo še: Kako do popolno kuhanih jajc in naravno obarvanih pirhov: namigi z naše velikonočne delavnice