Odprta Kuhinja

Največje napake, ki jih delate pri pripravi piščanca

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Piščanec je izjemno priročna sestavina, iz katere lahko pripravimo marsikatero jed, zaradi hitre priprave pa se velikokrat znajde na naših krožnikih.Na koliko načinov pa vi pripravljate piščanca? Predvidevamo, da jih težko naštejete na prste ene roke. Je pa res, da je postopek priprave piščanca pri večini jedi enak. Prepražimo oziroma popečemo ga na ponvi, pri tem pa lahko zagrešimo cel kup napak, ki pokvarijo kakovost mesa, posledično pa tudi celotne jedi. Preverite, česa pri pripravi piščanca ne smete početi.

Preden piščanca popečete, ga ne osušite


Piščanec, ki ga kupite v trgovini, je malce vlažen, zato ga morate pred pripravo osušiti. Najbolje je, da to storite s papirnato brisačo, le pazite, da z mesa odstranite vse morebitne koščke papirja. Piščanec se bo tako bolj enakomerno zapekel in dobil hrustljavo skorjico.

Piščanca pred pripravo operete


Marsikdo pred pripravo opere meso v veri, da se na tak način znebimo bakterij. V resnici pa ravno s tem tvegate, da se bodo slednje razširile po umivalniku, in zašle na vaše roke, pult in kuhinjske pripomočke. Brez skrbi, bakterije bo najbolj učinkovito odstranila vročina štedilnika.

Pozabljate na začimbe


Piščančje meso je precej pusto, zato ga je dobro temeljito začiniti. Ne bojte se eksperimentirati z zelišči, pa tudi medom in gorčico. Sol pa raje uporabite na koncu, da meso ne bo spustilo prevelikih količin vode.

Za marinade uporabljate preveč kisline


Marinade velikokrat vsebujejo limonino, mlečno ali katero drugo vrsto kisline. Že res, da ta doda okus, a če se bo meso v njej namakalo več kot dve uri, bo zakrknilo in postalo težko žvečljivo.

Uporabljate premajhno ponev


Če imate namen pripraviti velike količine piščanca, uporabite dovolj veliko ponev. Če bo ta namreč premajhna, boste piščanca skuhali namesto prepražili. Koščki mesa tako ne bodo pečeni enakomerno, prav tako pa lahko pozabite na hrustljavost.

Piščanca tajate tako, da ga položite na kuhinjski pult


Napaka. Če ste piščanca ravno vzeli iz zamrzovalnika, ga morate pravilno odtajati. To pa storite takole.

Mesa ne pustite počivati


Ko meso spečete, še ni čas, da ga pojeste. Meso bo boljše, če ga po pripravi pustite nekaj minut, da se uleži in počije. Najbolje je, da ga zaužijete po 10 minutah.

Ves čas mešate po ponvi


Čeprav ste med peko malce neučakani in bi ves čas malo mešali in bezali po ponvi, svetujemo, da piščanca pustite, da se enakomerno peče ter šele nato malce pomešate. Tako bo pečen bolj enakomerno, prav tako pa med pripravo ne bo razpadel na različno velike delce.
Preberite še: To je razlog, zakaj morate vedno kuhati z leseno kuhalnico

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 12.6.2019 ob 07:06

Več iz te teme:

piščanecpripravanapakepečen piščanec

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.