Odprta Kuhinja

Napake, ki jih delamo pri pripravi buč

Odpri galerijo
A+   A-
Buče so jesenska klasika, ki pa jo marsikdaj pripravljamo narobe.Bučna juha, bučni pire, bučni kolač. Buče so pravi kulinarični multipraktik, ki ga lahko uporabimo v sladkih in slanih jedeh, nad katerimi bodo navdušeni prav vsi.

Kakšna je njihova hranilna vrednost, smo ugotavljali že v začetku meseca, ko pa smo se o pripravi buč pogovarjali s prijatelji in znanci smo ugotovili, da ima marsikdo težave, kako iz njih narediti čudovito jed.

Da se te dni ne boste preveč namučili z oranžnimi velikankami, vam razkrivamo nekaj nasvetov: česa nikakor ne smete početi, ko spravljate buče v lonec?

Uporabljate napačne buče


Ta napaka spada med najbolj pogoste. Najprej se prepričajte, da ne želite skuhati okrasne buče, nato pa se držite naslednjega nasveta. Bolj je buča maslena, bolj prijeten pečat bo pustila sladkim jedem. Uporabite jo v kolaču in drugemu pecivu, božanska pa bo tudi v juhi.

Sorodne vsebine: katere buče so še posebej primerne za kuho, shranke in peko, preverite tukaj


Izbrali ste preveliko bučo


Velika buča ponavadi lahko pomeni veliko težavo. Ker so velikokrat zelo trde, se nad njih težko spravimo celo z najostrejšim nožem. Zato že v trgovini ali pri kmetu ocenite, kako veliki buči boste kos. Priporočamo, da izberete srednje veliko, saj tudi zelo majhne lahko povzročajo težave.

Bučo najprej olupite


Lupljenje buče zna biti prava nadloga, ki pa se ji, na srečo, lahko izognete. Preden bučo napadete z lupilcem, jo najprej raje specite. Vročina bo namreč omehčala lupino, ki bo šla s pečene buče veliko lažje, kot s surove. Preden pa bučo postavite v pečico, jo najprej narežite na manjše kose.

Preostanke buče zavržete


Vsak bučni recept seveda ne zahteva cele buče in če ne veste, kaj bi s preostankom, imamo za vas odlično rešitev. Iz preostale buče naredite pire in ga zmrznite. Kasneje ga boste lahko uporabili kot dopolnilo za krompirjev pire, osnovo za bučno pecivo ali pito, uporabite pa ga lahko tudi za slasten in nadvse popularen »pumpkin spice latte«.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Recept za "pumpkin spice latte", kot ga pijejo v filmih

Datum Objave: 3.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

sezonskozdravotrikibučenapakepriprava buč

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.