Odprta Kuhinja

Napake, ki jih zagotovo delate, ko pripravljate to jed iz bučk

Fotografija: OlgaMiltsova/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V kuhinji se pogosto srečujemo z bučkami, sploh poleti, ko na vrtovih zorijo kot nore. Iz njih lahko pripravimo marsikatero jed, tudi bučkine rezance.


Bučke bi lahko označili za precej nevtralno zelenjavo, ki jo lahko pripravimo na najrazličnejše načine. Od bučkinih polpetov, kjer se pojavijo v glavni vlogi, do dodatka v rižotah, enolončnicah in testeninah. Podajo se k marsikateri sestavini, saj nimajo močnega okusa, njihova tekstura pa se zlahka prilagodi zahtevam tudi najzahtevnejših jedcev. Tokrat se bomo osredotočili na bučkine rezance, ki jih mnogi poznajo pod besedama courgetti ali zoodles, saj na krožniku prevzamejo vlogo testenin. Posebej radi jih pripravljajo tisti, ki se izogibajo visokemu vnosu ogljikovih hidratov, a v resnici so zoodli primerni tudi za zaprisežene mesojedce. Sploh, če jih prelijemo z obilico bolonjske omake. Seveda pa jih je treba pripraviti pravilno in se izogniti spodnjim napakam.

Ne primerjajte jih s testeninami


Čeprav smo zgoraj napisali, da bučkini rezanci lahko nadomestijo testenine, naj vas to ne zavede, da bi mislili, da bo tudi okus podoben. Na krožniku bodo namesto špagetov še vedno le tanko narezani trakci priljubljene poletne zelenjave. Njihov okus bo sicer odličen, a če boste pričakovali testenine, vas lahko razočara. Lahko pa vam povemo, da boste z zoodli v svoje telo poleg vitaminov vnesli še lepo zalogo vlaknin in beljakovin, ki jih z običajnimi testeninami sicer ne bi.

<a href=


Ne kuhajte jih


Čeprav jih postavljamo ob bok testeninam, zoodlov ni pametno pripraviti na podoben način. Ko bučke narežemo na trakove, jih ne kuhamo v vodi. Raje jih dobro stisnemo, da iz njih priteče voda, nato pa jih postavimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. Rezance nato posolimo, da bo zelenjava spustila še več tekočine, ki si je kasneje ne želimo na krožniku.

Ne pozabite na seme


Čeprav bi bučke najraje cele narezali in pri tem nič komplicirali, je za popoln končni rezultat bolje vložiti nekaj več truda. Preden zelenjavo narežete na trakove, tudi če za to uporabljate namensko napravo, odstranite sredico. Tako bodo rezanci veliko bolj enotni in prijetni za uživanje.

Kako naredimo bučkine rezance s kozicami, <a href=
Kako naredimo bučkine rezance s kozicami,

Ne eksperimentirate


Čeprav se zdi, da lahko zoodle uporabimo le namesto pašte, je takšno razmišljanje lahko napaka. Prikrajšamo se lahko za odlično hladno bučkino solato, v cvrtniku na vroč zrak pripravljene hrustljavčke in tako naprej. Skratka, bučkine rezance lahko tudi na hitro prepražite na ponvi. Prav tako ni nujno, da z njimi testenine vedno le nadomeščate. Lahko jih slednjim le dodate. Poskusite čim več eksperimentirati in iz njih narediti odlične poletne jedi, ki ne bodo obležale v želodcu.
Preberite še: Sardele iz pečice (VIDEO)

Fotografija: nkeskin/Getty Images
Datum Objave: 27.6.2023 ob 06:06

Več iz te teme:

bučkebučkini rezancizoodles

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.