Odprta Kuhinja

Očistimo dom pred veliko nočjo

Odpri galerijo
A+   A-
Pred veliko nočjo je tradicionalno ena glavnih zapovedi, da je treba čedno pripraviti tudi stanovanje. To pomeni očistiti. Veliko sestavin, s katerimi lahko sami pripravite učinkovita čistila, je ponavadi že doma, v kuhinji.


Prah


Ta nadloga med čiščenjem pada na tla kot sneg, zato je vedno treba začeti na policah in omarah, ki so bližje stropu. Če imate klimatsko napravo, jo med brisanjem prahu lahko vklopite in bo prašne delce, ki bodo ostali v zraku, poteg­nila v filter. Prašne površine lahko pred brisanjem poškropite z doma narejeno mešanico proti prahu. Potrebujete prazno razpršilko, v kateri zmešate skodelico vode, četrt skodelice alkoholnega kisa, dve žlici oljčnega olja in 10 do 15 kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Pred uporabo dobro premešajte. Z njo lahko škropite površine ali pa krpo, s katero boste brisali prah. Naj vas oljčno olje v mešanici ne skrbi; ne bo puščalo madežev, lesene površine se bodo lepo svetile. Izredno uporabne pri brisanju prahu so stare nogavice. Lahko si jih nadenete na roke, obrišete lahko tudi žaluzije. Če boste na cev sesalnika namestili stare hlačne nogavice iz najlona, boste lahko posesali tudi nakit, brez skrbi, da bi za kakšnim uhanom morali brskati po vrečki sesalnika. Če bi se radi znebili prahu v zračnikih ali na površinah, kamor ne dosežete z nobeno krpo, lahko uporabite prazno plastenko. Ko jo stisnete, bo sunek zraka dosegel vse skrite luknjice.

Dišeč in čist kavč


Tako kot pri čiščenju preprog tudi pri oblazinjenem pohištvu velja previdnost. Če boste madež preveč drgnili, ga lahko še bolj vtrete v tkanino, če boste oblazinjeno pohištvo preveč namočili, se v njem lahko razvije plesen in boste z nosnicami zaznavali neprijetne vonjave. Oblazinjeno pohištvo dobro posesajte, da se boste znebili drobtin, dlak in druge umazanije. Nato preglejte označbe, ki vam bodo povedale, iz kakšnega blaga je prevleka in s čim jo lahko očistite. Za tekstil uporabite mešanico ene četrtine alkoholnega kisa in treh četrtin tople vode ter žlice sredstva za pomivanje posode (ali naribanega mila za ročno pranje perila). Z razpršilko poškropite madeže in jih z mehko krpo podrgnite. Z vlažno krpo nato odstranite milo in posušite z brisačo. Za usnjen kavč uporabite blago milnico. Razpršite po kavču in ga z mehko krpo obrišite. Pri materialu iz sintetičnih vlaken uporabite mešanico polovice skodelice alkoholnega kisa, skodelice tople vode in pol žlice sredstva za pomivanje posode (ali naribanega mila za ročno pranje perila). Kavč nato vedno dobro posušite.

Osvežitev garderobe


Pomlad je čas, ko bomo za nekaj mesecev pospravili zimska oblačila. Spomladanska in poletna so bila kar nekaj časa pospravljena, zato se je na njih lahko nabral prah ali pa so dobila neprijeten vonj. Če jih boste pred prvim nošenjem še enkrat oprali, lahko pralni prašek naredite kar doma. Za to potrebujete: sodo bikarbono (proti vonjavam in madežem), pralno sodo (proti trdi vodi), milo za ročno pranje oblačil (proti umazaniji in madežem), sol (proti trdi vodi in madežem), alkoholni kis (za mehko perilo) in eterično olje (za prijeten vonj). Pralne kapsule naredite tako, da zmešate eno naribano milo za ročno pranje perila, četrt skodelice sode bikarbone, pol skodelice pralne sode, četrt skodelice soli, postopoma dodajate od četrt do pol skodelice alkoholnega kisa in od pet do deset kapljic eteričnega olja. Mešanico razporedite v silikonski model za ledene kocke in vsaj 24 ur sušite na zraku. Kapsule dajte v boben pralnega stroja in ne dozirno posodo. Pa superge? Jeseni najbrž niste imeli časa, da bi se jim posvetili, ampak ste jih samo pospravili. Če so umazane, vzemite zobno ščetko in zobno kremo ter jim povrnite bleščečo barvo, če smrdijo, pa vanje vsujte sodo bikarbono in počakajte. Če ste jih oprali v pralnem stroju in bi jih radi čim prej obuli, lahko vanje natlačite zmečkan časopisni papir – menda se čas sušenja tako skrajša.

Drobni triki za lepši dom


Če ste pustili moker kozarec na leseni površini in je za njim ostal bled krog, se ga lahko znebite s sušilnikom za lase in oljčnim oljem, s katerim boste lesu povrnili lesk. Umazan kuhinjski strgalnik lahko očistite s surovim krompirjem. Če ga naribate, se boste znebili vseh ostankov hrane, ki so se nabrali v luknjicah. Z otiralnikom za okna se lahko znebite pasjih in mačjih dlak s preproge in oblazinjenega pohištva. Pri odstranjevanju dlak je uporabna tudi mešanica mehčalca za perilo in vode, to poškropite po preprogi in počakate, da se posuši, nato posesate. S plastelinom lahko s tal uspešno poberete vse bleščice. Tla v garaži, ki so polna mast­nih madežev, lahko očistite s kokakolo. Mlinček za kavo lahko očistite tako, da v njem zmeljete surov riž. Če se vam med čiščenjem kaj razbije, črepinje brez težav poberete s kosom kruha. Monitor, televizor in druge zaslone lahko uspešno obrišete s kavnim filtrom.
Preberite še: Naredimo sami: Doma pripravljena univerzalna čistila

Besedilo: Tjaša Sterle Polak
Datum Objave: 28.3.2018 ob 09:03

Več iz te teme:

čistilaspomladansko čiščenjevelika noč

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja