Odprta Kuhinja

Odprta kuhinja Valentine Smej Novak: »Naša je takšna, kot bi jo obrnil navzven«

Odpri galerijo
A+   A-
Tokrat nam je vrata svoje kuhinje odprla Valentina Smej Novak.Z Valentino je vedno prijetno poklepetati. Tokrat smo se oglasili v njenem stanovanju v Ljubljani, kjer se je ravno lotevala priprave kosila za svojo družino. Multipraktična kot je, nam je seveda sproti pokazala vse najljubše kotičke svoje kuhinje, ki je zares odprta.

ni podpisa
ni podpisa


Avtorica in prevajalka knjig, ki se je večini najbolj zasidrala v spomin z oddajo Ljubezen skozi želodec, pravi, da je njihova kuhinja takšna, kot bi jo obrnil navzven. Kuhinjski elementi so namreč odprti, brez vratc in pregrad. Najprej sta nam v oči padla velik plinski štedilnik in stilski lestenec v barvi rožnatega zlata, kuhinja, kjer ni nič skrito, pa je polna detajlov, ki potrjujejo dejstvo, da se v tem stanovanju veliko kuha. In seveda dobro je.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Odprta kuhinja Tanje Postružnik Koren

Glinena skleda


Sredina kuhinjske mize je pri Valentini rezervirana za tipično prekmursko glineno skledo iz črne ilovice. Ta je vedno napolnjena s sezonskimi živili in tokrat so bila v njej zložena sveža domača jabolka. Tista na pogled nepopolna, ki so še pred nekaj dnevi visela na drevesu. Skleda je lep dekorativni kos, ki v kuhinji opominja na tradicijo, njena vsebina pa je vedno prvi vir navdiha za sestavljanje jedilnika, pravi Valentina. Tale jabolka se bodo te dni znašla v solatah, piti, zavitku, kuskusu, skratka, v družbi slanega in sladkega.

ni podpisa
ni podpisa

Kuharček


Za na prvi pogled dokaj klasično vintage kovinsko škatlo za shranjevanje se skriva zanimiva zgodba. Valentini jo je pred leti podarila režiserka ene prvih oddaj, ki jo je skupaj z njo ustvarjala na Televiziji Slovenija. Nostalgičen element, ki je doživel že marsikaj, pa je v kuhinji Novakovih dobil zanimivo nalogo: shranjevanja starega kruha. Valentina močno zagovarja kuhinjsko reciklažo, in ker po njenih izkušnjah težko vedno odmerimo optimalno količino kupljenega kruha, ga vedno kaj ostane. K delikatesi se seveda najbolj prileže svež, iz starega pa nato nastanejo kruhove šnite, drobtine za dunajske zrezke, kruhov narastek in še sto drugih okusnih jedi.

ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa

Kuharske knjige


»I know how to cook« Ginette Mathiot, »Mastering the Art of French Cooking« Julie Child … Nemogoče se je spomniti naslova kultne kuharske knjige, ki ne bi počival na kateri od polic v Valentinini kuhinji. Od starih klasik z obrabljenimi platnicami do najnovejših izvodov in prevodov modernih kuharic – od tradicionalne prekmurske kulinarike pa vse do azijske in druge svetovne kuhinje. Kakor se za založnika in svetovljana, kot sta zakonca Novak, seveda spodobi.

ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa

Bakreni lonci


In če je v tem stanovanju težko prešteti knjige, se boste morda začudili ob dejstvu, da loncev ni tako veliko. A bakrene posode, ki so obešene na regalu ob štedilniku, so zato ves čas v uporabi. O tem priča tudi malce patine, ki se je na njej nabrala v dobrih dvajsetih letih. V teh nekaj kakovostnih loncih je mogoče skuhati tako rekoč vse in prav vsak izmed njih nosi svojo zgodbo. Samo pomislite, koliko rižot in omak za testenine je že videla kozica in koliko palačink se je že speklo v ponvici!


Krožniki


Po policah in regalih Valentinine kuhinje boste našli kar nekaj krožnikov, a najbolj so ji ljubi tisti s čebulnim vzorcem. Ko je ugotovila, da takšne, kot jih je imela že babica, na Češ­kem še vedno izdelujejo, je svojo zbirko še dopolnila. Marsikdo bi jih hranil za posebne priložnosti, a mi smo se kar strin­jali, da je škoda, da bi tako lep krož­nik čakal le na praznične pojedine. Vsak dan si je treba pričarati posebno priložnost, je pa res, da vsaka hrana ne tekne s pisanega krožnika. Za sredozemske jedi zato Valentina vseeno raje uporabi klasične bele krožnike, srednjeevropska kulinarika pa se vedno znajde na čebulnem servisu.

Preberite še: VIDEO: Z Valentino Smej Novak o sodobni kuhariji, dietah in božični večerji
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 6.11.2018 ob 08:11

Več iz te teme:

Odprta kuhinjaambientValentina Smej Novak

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.