Odprta Kuhinja

Odstranite kurkumine madeže z vaših rok s preprostim trikom

Odpri galerijo
A+   A-
Kurkuma je te dni nadvse priljubljena začimba, ki pa zna povzročiti nekaj sivih las, ko pride do čiščenja.Kurkuma je nadvse zdrava korenina, ki izvira iz Indije. Že od nekdaj velja za eno najpomembnejših sestavin, ki se uporabljajo v ajurvedski medicini, v zadnjih letih pa jo precej radi uporabljamo tudi pri nas. Njeni zdravilni učinki se odlično utekočinijo skozi okusno zlato mleko, ki si ga lahko pripravimo večkrat dnevno, izjemno pa se poda tudi k rižotam, piščancu in drugim jedem.

Poleg njenih zdravih lastnostni pa ob besedi kurkuma najprej pomislimo na njeno značilno rumeno barvo, ki čudovito obarva jedi, nekoliko manj čudoviti pa so madeži, ki po njeni uporabi ostanejo na lesenih posodah, trdovratno pa vztrajajo tudi na naši koži. A seveda tam ne bodo ostali za vedno. Obstajajo namreč trije načini, kako se jih znebiti: mi jih za vas nizamo spodaj, da boste zdravo začimbo še raje uporabljali.

Limonina kopel


Če ste na primer mesili kruh, ki ste ga popestrili s kurkumo, so vaše dlani verjetno dobile barvo mladih piščančkov. A nič ne de, v posodo nalijte vodo ter vanjo vlijte sok dveh limon. Dlani namočite v kopel za nekaj minut, nato pa jih operite z milom.

Sladkorni piling


Rumeno barvo vam bo pomagal odgnati sladkorni piling, ki vam bo poleg čiščenja nudil tudi prijetno masažo dlani. V skodelici zmešajte nekaj žlic sladkorja in belega kisa. Še pred tem naj vas opozorimo, da vas bo kis zelo skelel, če imate na dlaneh kakšno ureznino ali rano. V tem primeru se z rumeno barvo raje sprijaznite.

Sodina pasta


Zelo učinkovita je tudi pasta, ki jo pripravite iz sode bikarbone, limonovega soka in vode. Vse skupaj dobro premešajte ter pasto vtrite v dlani. Roke med seboj drgnite nekaj minut, nato pa jih sperite. Madeži bodo izginili, vaše roke pa bodo videti sveže.

Če pa ste mnenja, da je preventiva boljša od kurative, pred uporabo kurkume naslednjič raje uporabite rokavice!
Preberite še: Zlato mleko - napitek z zdravilnim učinkom

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 21.3.2018 ob 08:03

Več iz te teme:

kurkumamadeži

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.