Odprta Kuhinja

Pet jedi, ki jih lahko pripravite ob pomoči grelnika za vodo

Young woman using kettle for make tea or black coffee on kitchen at room interior background.Women's hands pour water from a teapot into a cup. Blurred, flares effect
Odpri galerijo
A+   A-
Predvsem takrat, ko je grelnik vaše edino kuharsko sredstvo.



Zamislite si scenarij. Prenočite v hotelu ali hostlu. Predolgo spite. Zamudite zajtrk. Dobra novica, ni še vse izgubljeno! Večina hotelskih sob ima namreč na voljo napravo, s katero si lahko pripravite veliko več kot le vročo pijačo. Grelnik za vodo je namreč precej bolj uporaben, kot si mislite. Z njegovo pomočjo lahko skuhate marsikatero jed in danes smo za vas pripravili pet idej za nujne primere, kadar grelnik nadomešča vaš štedilnik.

1. Trdo kuhana jajca za zajtrk


Nadvse preprost jutranji obrok, za katerega potrebujete le jajce in nekaj živcev. Grelnik napolnite z vodo ter vanjo potopite jajce. Pritisnite na gumb in počakajte. Večina grelnikov se avtomatsko izklopi, ko voda doseže vrelišče, zato ga boste morali priklopiti večkrat. Jajce bo potrebovalo približno 10 minut: za kuhanje bo torej dovolj med pet in osem ponovnih vklopov.

2. Topla kaša za malico


Kaša je vedno dobra ideja, najbolje pa je, da jo lahko pripravite popolnoma po svojem okusu. Kosmiče prelijte z vročo vodo ter kaši dodajte cimet, zmečkano banano, kokosove lističe ali suhe marelice. Bodite kreativni, kašo lahko popestrite s tistim, kar imate pač pri roki.

3. Preprosta rižota za kosilo


Če boste riž stresli v posodo za gretje, boste dejanje kasneje, ko bo čas za čiščenje, obžalovali. Če pa v trgovini kupite takšnega, ki je pakiran v vrečkah za kuhanje, lahko brez težav pripravite preprosto rižoto. Z vrečkami ravnajte podobno kot z jajci, grelnik vklopite večkrat zaporedoma, nato pa riž pretresite v skledico, mu dodajte zelenjavo in začimbe ter prelijte še z nekoliko vroče vode. Voila!

4. Polenta za večerjo


Kdaj ste si nazadnje privoščili polento z mlekom? Preprosta jed je lahko popolna večerja. V grelniku zavrite vodo, s katero boste prelili instant polento. Dobro premešajte, pustite nekaj minut, nato pa prelijte z mlekom. Odlično!

5. Iz vrečke


Seveda se lahko vedno zatečemo tudi k že pripravljenim obrokom. Juhe in rezanci iz lončka, kjer sestavine le prelijete z vročo vodo, bodo gotovi v le nekaj sekundah, če pa imate pri roki skodelice, lahko uporabite tudi jedi iz vrečke. Seveda slednjih zaradi aditivov ne priporočamo za redno uživanje, a kadar je nuja, trebuhov nikakor ne smemo pustiti lačnih.
Preberite še: Kako se uravnoteženo prehranjevati med napornimi delavniki

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 28.1.2018 ob 07:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: