Odprta Kuhinja

Pet knjig, s katerimi boste postali kulinarični virtuozi

Odpri galerijo
A+   A-
Knjige za lačne znanja, ki jih berejo in uporabljajo najbolj priznani kuharski mojstri po svetu.Komaj čakate, da si lahko vzamete čas za konkretne kuharske podvige in vam hitri, enostavni ali osnovni recepti niso več izziv? Očitno je napočil čas za nadgradnjo, zato je tukaj nekaj vrhunskih knjižnih del, s katerimi boste kulinarične veščine in znanje ponesli na višji nivo.

1. O kuhanju skozi lečo znanosti: The Science of Good Cooking: Master 50 Simple Concepts to Enjoy a Lifetime of Success in the Kitchen


Zapisi temeljijo na predpostavki, da dober kuhar potrebuje veliko znanja. Knjiga je sestavljena iz 50 eksperimentov in več kot 400 ilustriranih receptov, skozi katere boste na kuhanje pogledali še z drugega zornega kota. Dobili boste odgovore na vprašanja, kot so: zakaj beljake stepemo s sladkorjem, kdaj solimo meso, kaj naredimo, da bo določena sestavina bolj sočna itd.

ni podpisa
ni podpisa


2. Vodnik po francoski kulinariki: The Complete Robuchon


To je knjiga chefa Joëla Robuchona, čigar restavracije najdemo v Parizu, New Yorku, Las Vegasu, Miamiju, Tokiu, Hongkongu, Londonu ter drugod in ki je bil razglašen za kuharja stoletja, znan pa je tudi po tem, da ima največ Michelinovih zvezdic. Tukaj so recepti visoke francoske kulinarike in eminentnih jedi, kot sta Pot-au-Feu, Sole Meunière, napisani tako, da jih lahko poustvarjamo v domačih kuhinjah.

ni podpisa
ni podpisa


3. Klasika, ki jo je ustvaril enfant terrible Marco Pierre White: White Heat 25


Kuharsko knjigo chefa Marca Pierra Whita, v 90. letih poznanega kot najmlajšega imetnika treh Michelinovih zvezdic, so mnogi svetovno priznani kuharski mojstri, kot sta Mario Batali in David Chang, označili za najbolj pomemben sodobni primerek. V njej se prepletajo chefovi odkriti pogledi, njegov na trenutke nemogoč karakter, recepti in dramatične fotografije. Avtor vam že na začetku pove, da če iščete knjigo, ki vas bo naučila kuhati, kot to počno kuharji z zvezdicami, raje prihranite denar ali si kupite ponev.

ni podpisa
ni podpisa


4. Jedi, ki jih doma kuha francoski chef: Guy Savoy – Simple French Recipes for the Home Cook


80 receptov, ki jih je v vrečo spominov iz otroštva nabral pariški kuharski mojster Guy Savoy ter jim nadel sodobno preobleko. Nekatere so sila preprosti, drugi načrtovani za slavnostne priložnosti ali sproščeno zabavo. Knjiga je opremljena z bogatim slikovnim gradivom, očarale vas bodo fotografije jedi, v pomoč pri ustvarjanju pa vam bodo tudi fotografije postopkov. Za vse, ki se želijo naučiti kuharskih tehnik klasične francoske kuhinje.

ni podpisa
ni podpisa


5. Biblija spajanja okusov: The Flavor Bible


Vodnik, ki bo rušil meje, ki so vas do zdaj ovirale, da bi pri kuhanju lahko razprli krila in dali domišljiji prosto pot. Naučili se boste, kako začiniti jedi in kombinirati okuse za najboljši rezultat, kakšen pomen ima temperatura, tekstura in še mnogo več. Zagotovo je to knjiga, ki bi jo morali postaviti na prvo mesto seznama del, potrebnih slovenskega prevoda.

ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: Roman Kraft/Unsplash

Preberite še: Izbor uredništva - Tri knjige za poletne kuharske podvige
Datum Objave: 27.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

kuharske knjigefrancoska kulinarikakuharski mojstrichefirobuchonMarco Pierre WhiteGuy SavoyThe Flavor Bible

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.