Odprta Kuhinja

Pisani svet hamburgerjev

ni podpisa
Odpri galerijo

Blaž Mehle (Blaž kuha), naš moški v kuhinji, se je tokrat spoprijel z nalogo, naj burgerjem vdahne nekaj barve.




Zanimivo, kaj vse se da, celo pri taki znamenitosti, pri kateri mislimo, da je njena oblika, podoba zacementirano enaka za vse večne čase. Blaž ima tudi drugačne poglede na sestavo; trdi, da še tak angus ne pomaga, če ni zraven dobre omakce.

Blaž, kaj je za vas dober burger?

Zame dober burger najlažje opišem s pogovornim izrazom »žmohten«, da se »cedi« in »topi«. Če je takšen, ni pomembno, ali je mesni ali vegetarijanski. Drugače sem prepričan, da je pri burgerju najpomembnejša omaka oz. namaz, ki vse skupaj poveže v celoto. Kajti če tega ni, tudi tako opevana govedina angus ne pomaga.

Pripravili ste nam kar štiri zelo pisane primerke, ki se lepo ujemajo s poletjem. Kakšna je zgodba tokratnih receptov in katera vam je najbolj všeč?

Če začnem na koncu. Zelo težko se odločim in katerega prav izpostavim. Vsakemu posebej sem posvetil nekaj časa, da sem dobil okus iz zarisanih zamisli, ki jih je povezovala ena skupna točka, »poletni nasmešek«. V vsakem tudi začutim delček sebe, zato ne bom nobenega posebej hvalil in sem na vsakega ponosen. Vsekakor se tako sestavine kot barve ujemajo z letnim časom. Najverjetneje se pri vseh tako kot pri meni ob pogledu na tak krožnik zariše nasmeh na obrazu. In to je bil cilj teh štirih receptov …

Med sestavinami za štručke ste uporabili kislo mleko. Kakšno vlogo igra v testu?

Še pred leti sem kot večina uporabljal mleko. Čez lužo pa biskvite, kruh in krušno pecivo pripravljajo predvsem s kefirjem. Po nekaj poskusih je v mojem hladilniku mleko dobilo zamenjavo. Nadomestil sem ga s kefirjem, kislim mlekom in kislo smetano. Kefir uporabljam samostojno, kislo mleko pa v kombinaciji s kislo smetano. Razlog je čisto preprost, polnejši okus izdelka in nekoliko daljša obstojnost.

Navajate margarino, čeprav se o tej maščobi ne govori nič dobrega. Imate poseben razlog, da ste jo izbrali?

Kljub slabemu slovesu, ki se je oprijel margarine, je to še vedno izdelek, ki ga redno uporabljam. Je pa res, da tako kot pri drugih sestavinah tudi pri njej pogledam na deklaracijo … Pri enem receptu sem uporabil maslo, pri drugem margarino. S tem sporočam bralcem, da je mogoče izbrati eno ali drugo. Drugače pa pri pripravi kruha oz. krušnega peciva v večini primerov uporabljam margarino za peko. Margarina večinoma vsebuje palmovo in kokosovo mast, ki da pečenemu kruhu malo večjo prožnost in obstojnost kot maslo.

Katero vrsto riža še posebno priporočate za suši burger?

V moji shrambi je najpogosteje riž par­boiled. Uporabil sem ga že za suši in tudi burgerje. Resda sem preizkusil tudi druge vrste, celo tistega, ki se dobi prav za suši, a se vedno vračam k prvemu. Zame sta okus in konsistenca zrna tista, ki pretehtata pri uporabi.

Recepti in fotografije Blaž Mehle/Blazkuha.si, vprašanja M. D.

Poskusite Blaževe burgerje:
Suši burger
Burger z divjim pujsom
Avokadov burger
Žametni burger
Datum Objave: 27.8.2017 ob 21:08

Več iz te teme:

blogburgerjimoški v kuhinjiblaž kuhafood blog

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja