Odprta Kuhinja

Po čem zares hrepeni otroško srce

Odpri galerijo
A+   A-
Fina brokolijeva juha s kozjim sirčkom, paradižnik z mocarelo bufalo in veliko pestjo sveže bazilike, rahla kremasta rižotka z repki kozic in praženimi pinjolami, dobro uležan in sočno pečen goveji biftek s poletno zelenjavo na žaru. Ne, to ni meni, ob katerem bi se mojima otrokoma zaiskrile oči tako kot se nama z možem.


Pogosto se okoli mene muzajo ljudje in predvidevajo, da moja otroka gotovo jesta vse fine jedi, ki jih delim z vami enkrat na mesec na teh straneh. Gotovo sta že celo prava gurmana, se sprašujejo. Ja, seveda! Gurmana pa taka!

Osemletna Pia pravi, da so njena najboljša jed bolonjski špageti. Lahko bi jih jedla večkrat na dan, več dni zapored. Za zajtrk sicer ne, ker ji takrat najbolj prijata kos kruha in dobra mera suhe salame ali klobase. Ne glede na letni čas ji prekajen pujsek vedno diši. Zraven pa, še sreča, samo kozarec vode. Za čuda spomladi obožuje motovilec v solati, v sezoni zelja pa zeljnato solato s kuhanim fižolom. Kar se sladic tiče, so najboljši lešnikov namaz in gumijasti bomboni. Za svoj rojstni dan v juliju babici naroči torto z biskvitnim testom, s kremo bele čokolade brez smetane in svežim poletnim jagodičevjem, vendar se z njo samo fotografira in jo z veseljem vso postreže prijateljem in sorodnikom. Sama si privošči tisti slovenski trobarvni sladoled, ki nosi za naše zimske športe zelo pomembno krajevno ime. Od treh barv seveda rožnatega.

Skoraj desetletni Vid pa bi si za kosilo zaželel ocvrto piščančje meso, kostke ali fileje. No, piščanec je odličen tudi cel pečen v pečici s krompirjem. Pri zadnjem mu je všeč vsa raznovrstnost: od ocvrtega, pečenega, praženega do pireja. Letos mu tekne celo krompirjeva solata. Za zajtrk bi si kot pravi car zaželel cesarski praženec, ampak tisti pravi, narejen s snegom. Ne zgolj raztrgane debele palačinke. Kakopak največkrat pomočen v lešnikov namaz, občasno pa pomazan z javorjevim sirupom. Pred spanjem pa bi si postregel sveže kuhane cmočke s slivovim nadevom in z dobro merico drobtin na maslu. Zelenjava gre pa res skoraj vsa tako težko po grlu, kajne?

Danes sta, na mojo željo, sama predlagala nadgrajeno različico svojih ljubih jedi. Krompir smo preoblikovali v opečene hrustljavčke. Piščančji file smo popekli in ohranili sočnost, zraven pa surov korenček, saj kuhanega ne jesta. Špageti po Piino so njeni le pogojno, saj se je težko odrekla mletemu govejemu mesku v bolonjski omaki. Če združimo sladoled in lešnikov namaz, pa dobimo edini dober domač sladoled, pravi Vid.

Toliko o gurmanih. Kuhati z otroki ni težko, kuhati za otroke pa zna biti včasih kar naporno.

Besedilo: Saša Drobnič Škerjanec
Naslovna fotografija: Jagababa.si

Z otroki skuhajte: špagete po Piino, piščančji file z zelenjavo, sladoled z lešnikovim namazom in črnimi piškoti in krompirjeve hrustljavčke

Datum Objave: 4.8.2017 ob 06:08

Več iz te teme:

receptimali gurmaniotrocijedirazmišljanjekuhanje z otroki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja