Odprta Kuhinja

Pomembni triki za lepo ocvrt sir

Odpri galerijo
A+   A-
Če se bomo držali teh namigov, ki so nam v pomoč pri pripravi ocvrtega sira, bodo nakupi zamrznjenih izdelkov odveč.


Sir, ki se med cvrenjem stopi v hrustljavi skorjici zlato rjavo zapečene panade, je tako zelo dober, da zasvoji tudi tiste, ki niso ljubitelji ocvrtih jedi. Sama sem se najprej ukvarjala z vprašanjem, kateri sir sploh uporabiti, in tako smo se doma prelevili v prave pokuševalce, kar pa ni bilo težko, saj smo vsi veliki ljubitelji sira, če se topi in vleče, pa še toliko bolj. Hkrati sem se poglobila v vse trike in namige, ki jih je dobro poznati, da nam bo jed res odlično uspela.

Kateri sir je najbolj primeren?


Vsekakor poltrdi z manjšo vsebnostjo maščob. Na izbiro imamo kar precej takšnih sirov, kot so edamec, gavda, jošt, tilsiter, trapist in podobni, ki pa se seveda razlikujejo tako po okusu kot vsebnosti maščob in s tem topljivosti. Vsi se lepo topijo, vendar se je v mojem primeru najlepše ocvrl edamec, v katerem je tudi najmanj maščob, hkrati pa je najbolj mlečnega in nežnega okusa.

Z najbolj mehko oziroma topljivo sredico se je izkazala gavda, ki je po okusu dokaj aromatična in je v tej lastnosti podobna tilsiterju, le da je ta malo manj aromatičen.

Ocvrla sem tudi ementalec, ki sicer spada med trde sire, vendar je še vedno dovolj mehak in tako še vedno zelo lepo topljiv ter izredno lepega in prijetnega okusa. Svoje preizkušanje lahko povzamem z oceno, da je moj zmagovalec v skupnem seštevku prav ementalec, glede na topljivost pa vsekakor zmaga gavda.

Ocvrti sir lahko seveda pripravimo tudi iz drugih vrst sira, kot so mocarela, kamamber, čedar, grojer, feta itd., vendar njihova topljivost ni tako optimalna kot pri omenjenih.

ni podpisa
ni podpisaTriki za uspeh


1. Dvakratno paniranje


Panada, ki je sestavljena iz moke, jajc in drobtin, je ključnega pomena. Med cvrenjem namreč drži stopljeni sir znotraj ovoja in prepreči iztekanje. Če pri paniranju nismo dovolj temeljiti, se lahko hitro zgodi, da začne stopljeni sir teči v olje, zato je priporočljivo, da postopek izvedemo dvakrat, in sicer v drugo brez moke, torej samo v jajcih in drobtinah.

2. Drobtine


Zelo fino oziroma drobno mlete in sveže ali celo domače drobtine (najbolje iz belih žemljic) so ključ do lepo ocvrtega sira. Le z drobnimi drobtinami lahko s panado lepo prekrijemo tudi robove rezin ter preprečimo iztekanje sira med cvrenjem.

3. Hlajenje


Pomemben trik za lepo ocvrt sir je tudi, da ga po vsakem paniranju postavimo za 10 minut v zamrzovalnik. Tako je paniranje v drugo lažje (brez sprijemanja v grudice), sir pa se tudi lepše ocvre. Namesto v zamrzovalnik lahko panirane rezine sira postavimo za 30 minut v hladilnik, a to podaljša čas priprave.

4. Cvrenje


Cvrenje je postopek peke v tolikšni količini maščobe, da živilo v njej plava. Vendar je pri cvrenju sira dovolj že, da je maščobe ravno do polovice debeline rezine. Praviloma uporabimo napravo, ki jo imenujemo cvrtnik ali friteza. Vendar te nimamo vsi doma, zato je pomembno, da izberemo primerno maščobo in cvremo pri pravi temperaturi.

5. Primerna maščoba


Priporočljive so le namenske maščobe, predvsem olja z oznako olje za cvrenje, ker so pripravljena po posebnem tehnološkem postopku.

6. Temperatura


Za ugotavljanje pravilne temperature cvrenja doma največkrat uporabimo znameniti trik: lesen ročaj kuhalnice pomočimo v vroče olje, in ko okoli njega nastanejo drobni mehurčki, lahko začnemo cvreti. Če pa prekoračimo zgornjo temperaturo 180 stopinj Celzija, se začne maščoba razkrajati. Na to nas opozorita modrikast dim in poseben vonj. V cvrtniku se to ne more zgoditi, saj se v njem vzdržuje nastavljena temperatura olja in tako pregrevanje olja ni mogoče. Pri cvrenju v posodi ali ponvi zato pazimo, da maščobe ne segrejemo preveč oziroma razbelimo, saj se nam bo živilo zažgalo. Če pa je premalo vroča, lahko živilo izloči svoj lastni sok ter sprejme vase več maščobe, kot je potrebno, ker skorjica ni nastala pravočasno. Prav tako moramo biti pozorni, da v razgreto maščobo ne damo preveč živil hkrati, saj se s tem ohladi, živila pa se slabo cvrejo in začnejo razpadati.

Kaj pa priloge?


Te so od dežele do dežele različne, vsekakor pa menim, da se k tej nasitni jedi prileže nekaj osvežilnega, kot je listnata solata ali jogurtova pomaka s svežimi zelišči. Prav tako lahko jed osvežimo z nekaj kapljicami limonovega soka. Se pa k slanemu siru vsekakor lepo poda tudi sladka priloga. V sosednji Avstriji je tako v navadi, da zraven postrežejo brusnično marmelado. Lahko pa jed obogatimo s prilogami, kot so čatni, kečap, majoneza, tatarska omaka in podobno.

Tako, zdaj ste seznanjeni z vsemi podrobnosti in predlagamo, da se kar lotite cvrenja po tem odličnem receptu.
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

sirocvrti sir

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!