Odprta Kuhinja

Pozabljena jed, ki se na krožnike vrača kot specialiteta

Odpri galerijo
A+   A-
Bikovi prašniki: nekoč so jih izključno cvrli, sodobna kuhinja pa ponuja tudi pečene, zlasti okusni so na žaru.


Mnogi starejši se z nostalgijo spominjajo jedi, ki so zaznamovale čase pred nekaj desetletji, med tradicionalne slovenske lahko vsekakor uvrstimo raznovrstno in na številne načine pripravljeno drobovino. Poleg jeter, ledvic, pljuč, srca, vampov in želodcev k drobovini spadajo možgani, jezik in priželjc, rajželjc pa tudi čreva za klobase ali krvavice in testisi oziroma bikovi prašniki.

Za mnoge od teh organov morda niste še niti slišali, kaj šele, da bi jih poskusili. Jetra, vampi, morda pljuča se še znajdejo na jedilniku, kriza po bolezni norih krav je iz naših kuhinj odpihnila možgane, izginili pa so tudi bikovi prašniki, ki so jih nekoč ponujale številne domače gostilne. Menda se tu in tam še dobijo ocvrti testisi, a kot so nam povedali v gostilni Pri šoferski mamici, so jih pred leti umaknili iz ponudbe, ker po njih preprosto ni bilo povpraševanja.

Tradicionalno jih ocvremo. (Foto: Marianvejcik/Getty Images)
Tradicionalno jih ocvremo. (Foto: Marianvejcik/Getty Images)

Cenijo jih kuharski mojstri


Morda se bo krivulja vendarle obrnila v njihov prid, zlasti ker jih na menije uvrščajo tudi restavracije in kuharski mojstri, ki narekujejo trende. Med slednje lahko prištejemo Jorga Zupana, ki v prenovljenih prostorih Ateljeja v Ljubljani odpira bistro Aftr, kuharska ekipa pa je v ponudbo vključila tudi bikove prašnike. A jih ne bodo cvrli, kot to veleva slovenska tradicija, temveč jih bodo pripravljali po receptu, za katerega je Zupan dobil navdih med potovanjem v tujini.

»Pred časom sem bil v Izraelu in tam sem poskusil bikove prašnike, pečene na žaru. Tudi pri nas jih bomo pripravljali na žaru. Testise blanširamo, olupimo in narežemo, koščke nanizamo kot ražnjiče in spečemo na žaru. Ponudimo s čebulo in tzatziki omako,« nam je povedal sogovornik, ki tudi sicer raje kot po najboljših kosih, kot je recimo pljučna pečenka, posega po drobovini in drugih sestavinah, ki so morda manj fine, so pa izjemno okusne. Tako v ponudbo z veseljem uvrsti priželjc, repe, lička, svinjske možgane in podobno, kar sicer velja za manjvredne kose.

Priprave bikovih prašnikov se seveda lahko lotimo tudi sami, saj ni posebno zapletena. Cele kose najprej skuhamo oziroma blanširamo, tako da jih lahko olupimo, sredico narežemo na poljubne kose, običajno na dobrega pol centimetra, in poljubno pripravimo: paniramo in ocvremo, pečemo ali dušimo.

Recept za pečene testise


Pripravimo jih podobno kot drugo drobovino, predvsem jetra.

Bikovih prašnikov ne dobimo ravno v vsaki mesnici, zato povprašajmo pri mesarju, kje so na prodaj. Čeprav se bo večina jedcev nad njimi najbrž zmrdovala, si jih pogumni kljub temu privoščimo, v vseh izpeljankah. Poleg bikovih so seveda užitni tudi prašniki drugih živali. Večje kose lahko pečemo v pečici, na koščke narezani pa so imenitni tudi praženi oziroma dušeni v omaki. Postrežemo jih za kosilo ali večerjo, kot glavno jed ali prilogo.

Nekoč pogosto na mizi, danes posebna specialiteta. (Foto: YuraWhite/Getty Images)
Nekoč pogosto na mizi, danes posebna specialiteta. (Foto: YuraWhite/Getty Images)


Za 4 osebe.

  • 2 bikova prašnika

  • čebula, česen, zelišča

  • sol, poper, olje


Cele bikove prašnike potopimo v vrelo vodo in jih blanširamo slabi dve minuti. Nekoliko ohladimo in z ostrim nožem zarežemo v mreno, da lahko prašnike olupimo. Meseno sredico narežemo na od pol centimetra do centimeter debele koščke. Premažemo z oljem ter solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, prav tako sesekljamo zelišča. Zmešamo in potresemo po narezanih prašnikih. Premešamo in pustimo stati petnajst minut. V ponvi segrejemo maščobo, prašnike vzamemo iz marinade in jih polagamo v ponev. Na vsaki strani jih pečemo od tri do štiri minute, da se lepo zapečejo. Postrežemo s kruhom in svežo solato ali zelenjavo.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: YuraWhite/Getty Images
Deloindom.si: Doma pripravljeno kadilo, ki odganja mrčes
Datum Objave: 17.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

bikovi prašniki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja