Odprta Kuhinja

Pravila shranjevanja zelene solate: nikoli zraven teh sestavin

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Solato in drugo svežo zelenjavo je najbolje porabiti čim prej, preostalo shranimo v hladilniku; narezano spravimo v posodo s pokrovom.


Zelena solata, zlasti krhke sorte, je občutljiva vrtnina, ki jo je dobro porabiti čim hitreje po nabiranju ali nakupu. Zgodi se, da je kupimo preveč ali za zalogo. Vsekakor jo hranimo v hladnem prostoru, najbolje v hladilniku, tu ni dileme. Vprašanje pa je, kako naj bo spravljena, preden jo damo na hladno. Jo pustimo celo, v glavi, ali jo je bolje natrgati na liste ali celo manjše kose? Natrgati ali narezati? Še bolj od tega je pomembno, da ni preveč mokra, povsem suha pa tudi ne sme biti, pomanjkanje vlage namreč pospeši proces dehidracije oziroma venenja.
Mogoče vas zanima: Tako Bine Volčič najraje pripravi zeleno solato

Glava


Solato lahko torej spravimo kot cele glave, naj bodo očiščene, to pomeni, da odrežemo spodnji del, odstranimo zemljo in poškodovane ali obolele liste. Glavo zavijemo v papirnato brisačo in postavimo v hladilnik.

Listi


Lahko pa jo razdelimo na liste, te po želji natrgamo na manjše kose. Dobro jih speremo v hladni vodi in odcedimo oziroma posušimo. Očiščene liste je najbolje spraviti v (stekleno) posodo s pokrovom: na dno položimo papirnato brisačo in nanjo stresemo solato. Če je plast solate zelo debela, vmes položimo še list papirnate brisače. Pomembno je, da solate ne tlačimo in mečkamo. Listi bodo namreč dlje sveži, če bo zrak med njimi lahko krožil, čeprav bo škatla zaprta. Solato v hladilniku hranimo v posebnem predalu skupaj s preostalo zelenjavo.

Rok trajanja


Če posoda ni nepredušno zaprta, je ne hranimo skupaj s sadjem – to namreč sprošča etilen in s tem pospeši zorenje oziroma procese propadanja.

Pravilno spravljena solata bo v hladilniku zdržala nekaj dni, lahko celo ves teden ali več, vendar moramo vedeti, da bo kljub lepemu videzu izgubila kakovost. Če bo kljub temu ovenela, jo lahko vsaj nekoliko spravimo k sebi, če lahko tako rečemo. Korito ali večjo posodo napolnimo s hladno vodo in vanjo potopimo solato. Pustimo vsaj pol ure, v tem času se bodo listi napili vode in bodo spet čvrsti.

Omenjeni triki preverjeno delujejo, a, kot rečeno, solata kljub temu ne bo tako okusna in bogata kot tista, ki je sveže odrezana na vrtu. Zato jih uporabimo bolj kot izhod v sili, ko pač ne moremo dobiti sveže ali pa jo moramo pripraviti vnaprej zaradi časovne stiske pri kuhanju.
Priporočamo še: Šparglji: več kot 30 odličnih receptov

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: t sableaux/Getty Images
Deloindom.si: Recept za doma narejeno naravno sredstvo proti plevelu
Datum Objave: 3.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

solatahladilnikshranjevanje solate

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja