Odprta Kuhinja

Preprost način, kako doma okisamo repo

Fotografija: dulezidar/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Kisle repe sicer ni treba posebej predstavljati, a tudi iz sveže pripravimo okusne jedi: od solate prek juhe do priloge.


Med nepogrešljivimi zimskimi jedmi sta kislo zelje in kisla repa, ki ju pripravljamo podobno, čeprav je zelje nekoliko bolj priljubljeno. Tokrat se posvetimo repi, ki je prav tako bogat vir vitaminov, predvsem vitamina C, ki organizem varuje pred okužbami. Vsebuje tudi veliko balastnih snovi in z njimi čisti telo ter krepi zdravje, kar nam pozimi še kako prav pride. Poleg tega je izjemno okusna, čeprav nekoliko specifična. Običajno jo kupimo bodisi presno bodisi pasterizirano. Lahko jo kisamo tudi doma, v kleti v čebrih ali kar v steklenih kozarcih kot v današnjem receptu. Za kisanje so primerne vse sorte, preverjeno se odlično obneseta kranjska okrogla in kranjska podolgovata repa. Kislo repo ponudimo surovo v solati, lahko pa jo dušimo ali kuhamo. Iz nje pripravimo imenitno joto ali jo kot prilogo ponudimo s pečenicami in krvavicami. Še posebno bo imenitna, če jo na koncu dopolnimo s kislo smetano.

Seveda ne smemo pozabiti na svežo repo, ki je ostrega okusa, če jo toplotno obdelamo, pa ostrino izgubi. Presno na tanko olupimo in narežemo na nekaj milimetrov, največ pol centimetra debele rezine in uživamo same ali v družbi z drugo zelenjavo, z njo popestrimo narezke z mesom in siri ter kruhom. Lahko jo naribamo in dodamo k mešani solati ali pa jo le solimo, prelijemo z nekaj kapljami bučnega olja in ponudimo kot samostojno prilogo. Ker pozimi teknejo tople jedi, jo narežemo na kocke ali naribamo in dušimo pri nizki temperaturi, ko se zmehča, le solimo in po želji popramo, pa dobimo izvrstno prilogo. Kot rečeno, kuhana izgubi ostrino in ima prijeten, nekoliko sladkast okus.

Odlična je kremna juha: na kocke narezano repo skuhamo s krompirjem, začinimo, dodamo malo kisle smetane in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ljubitelji pire krompirja lahko pripravijo mešan pire. Enako količino krompirja in repe skuhamo v vodi, precedimo in pretlačimo v čim bolj kompaktno maso, ki jo ponudimo s praženimi ocvirki ali popečeno slanino. Repa oziroma njeni olupki so tudi osnova za zelo znano staro jed alelujo, ki je nekoč veljala za hrano revežev. Sveže ali posušene repne olupke so skuhali v juho, ki jo danes kot specialiteto ponujajo v nekaterih gostilnah. Za konec omenimo še repno listje, ki je prav tako okusno in polno hranil. Če repo hranimo v kleti, bo pozimi pognala mlade liste, imenujemo jih tudi cima, ki jih sesekljamo in potresemo po solati.

Repo pred kisanjem obvezno solimo, in to v natančno določenem razmerju. Od količine soli je odvisna kakovost, preveč soli povzroči, da bo trda in žilava, če bo soli premalo, se bo neprijetno zmehčala. Fermentacija naj poteka v temnem prostoru na primerni temperaturi. Repo in zelje običajno kisamo v večjih posodah, v optimalnih razmerah bo proces končan v približno enem mesecu, če je temperatura nižja, bo trajalo teden ali dva več. Kislo zelje in repo hranimo na hladnem, na okoli 10 stopinjah. Če nimamo primernega prostora, kjer bi kisali večje količine repe, jo kisamo kar v steklenih kozarcih.

Recept: Kisla repa


Sestavine

  • 1 kg repe

  • 2 dag soli

  • nekaj poprovih zrn


Priprava


1. Repo olupimo in naribamo na debelejše rezance. Stresemo v večjo skledo, solimo, dodamo poprova zrna in dobro premešamo z rokami. Pokrijemo in pustimo stati dobri dve uri. Potem repo temeljito stisnemo, da izteče repnica. Repo tesno natlačimo v sterilne steklene kozarce, pokrijemo s plastično mrežico in zalijemo z repnico. Kozarce postavimo na pladenj, ga pokrijemo s temno krpo in pustimo na sobni temperaturi, idealno je 18 stopinj. Po treh dneh po potrebi dolijemo malo vode in kozarce tesno zapremo s pokrovi. Postavimo v shrambo. Po približno enem mesecu bo repa ravno prav kisla za uživanje.
Preberite še: Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci (VIDEO)

Fotografija: dulezidar/Getty Images

Besedilo: Alenka Kociper
Datum Objave: 24.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

repakisla repa

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja