Odprta Kuhinja

Preprost trik za popolna poširana jajca v večji količini

Odpri galerijo
A+   A-
Ste se že trudili s pripravo poširanih jajc? Tako jih lahko naredite kar več naenkrat! Celo trideset, pravi spletni video, ki je postal viralen.


Priprava jajc je navadno preprosta, včasih pa se zaplete, ko jih želimo poširati. Ta tehnika spada med najbolj zapletene in marsikateri kuharski mojster pove, da se je pošteno namučil z vajo, da je bil zadovoljen s končnim rezultatom. Nekaj truda je tako potrebnega, a ko se rumenjak perfektno razlije po krožniku, je vse poplačano. Vse, kar morate vedeti, da se bo to zares zgodilo, po korakih opisujemo tukaj.

Prvič le redkim uspe pripraviti lepo oblikovan jajčni oblaček, seveda pa koga doleti tudi začetniška sreča. A ker v kuhinji stvari neradi prepuščamo naključju, je dobro poznati utečene tehnike, ki vedno postrežejo s srečnim koncem. Pri poširanju je najbolj pomembno, da imamo na zalogi sveža jajca. Uspehu botruje tudi kanček kisa, ki ga dodamo v vrelo vodo. Pred kratkim pa smo odkrili tudi način, kako pripraviti več poširanih jajc naenkrat.

Po spletu je namreč zaokrožil video, kjer spletni uporabnik pripravi kar 30 poširanih jajc v enem koraku. Vemo, sliši se kot nekakšna misija nemogoče. A je še kako mogoča. J. Kenji Lopez je to dokazal v spodnjem posnetku, katerega ogled toplo priporočamo.

https://www.youtube.com/watch?v=FYE4ZPB0P-k&feature=emb_title

Trik je pravzaprav precej dobro premišljen. Jajca namreč po tej tehniki ubijemo v kovinsko cedilo, ki preprečuje, da bi beljaki v rahlo brbotajoči vodi ponoreli in odplavali po svoje. Hkrati se znebimo tekočine na beljakih, ki sicer precej čudno zakrkne okoli končnega izdelka. Končni rezultat so tako bolj kompaktna poširana jajca lepe oblike, pravi Lopez.

Ta metoda je odlična za takrat, ko pripravljamo zajtrk za več ljudi. Posebna pa je tudi zato, ker vodo v tem primeru solimo, navadno pa jo začinimo le s kisom. Jajca najprej v vodo namočimo v cedilu, nato pa jih previdno spustimo v lonec. Tam jih pustimo približno štiri minute, nato pa jih z zajemalko previdno polovimo in postrežemo.

Nas prav zanima, kako vam bo uspelo. Zelo bomo veseli, če svoje domače poskuse delite z nami v komentarjih na našem facebook profilu.
Preberite še: Hitra zmečkana sirnica

Mična priporoča: Tako pripravljena jajca so najbolj zdrava (predstavljamo 2 načina)

Fotografija: Roxiller/Getty Images
Datum Objave: 21.1.2021 ob 09:01

Več iz te teme:

jajcapoširana jajcavideo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.