Odprta Kuhinja

Preprosta pici podobna jed, ki jo vsi obožujejo

Fotografija: philipimage/ Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Spoznajte scaccio oziroma pica kruh, ki postaja vse bolj priljubljen prigrizek na italijanskih ulicah.


Iz kvašenega testa pripravljamo res številne jedi, od kruha in drobnega sladkega peciva do pice in njej podobnih izpeljank. Če smo naveličani klasične pice ali pa bi preprosto radi poskusili kaj novega, predlagamo nekaj zanimivih jedi, ki jih pripravimo iz sestavin za to najbolj znano italijansko jed. Začnemo s kvašenim testom, iz katerega pripravimo kruhu podobne jedi – njihova posebnost je, da imajo okus po pici.

Ker je pica tradicionalna italijanska jed, so kajpak prav tam izumili tudi njene različice. Ena od njih je scaccia, ki je nastala kot jed revežev, ker ima skromen nadev, danes pa jo v Italiji ponujajo kot hitro ulično hrano. Pripravljena je iz kvašenega testa, ki ga razvaljamo in premažemo z oljčnim oljem, pasiranim paradižnikom, potresemo z naribanim sirom in začinimo s česnom, baziliko in origanom. Testo sestavimo v plasteh tako, da dobimo štruco, jo spečemo v pečici kot kruh, pekla se bo približno eno uro. Po nežnem okusu spominja na pico margerito, testo je znotraj lepo mehko in sočno, zunaj pa obdano z nežno hrustljavo skorjico.

Seveda so lahko scaccia in drugi t. i. pica kruhi bolj bogato obloženi, pa tudi sestavimo jih lahko na različne načine. Eden od njih je, da razvaljano testo narežemo na manjše pravokotnike ter jih v plasteh zlagamo drugega na drugega, vmes pa jih obložimo s poljubnim nadevom. Obvezno ga premažemo s paradižnikovo omako, dodamo zelenjavo, pršut, slanino ali druge mesnine in seveda sir, manjkati ne sme bazilika. Dobimo lazanji podobno zloženko, položimo jo navpično v visoki pekač. Pečemo dobre pol ure. Deset ali petnajst minut pustimo v pekaču, potem pa stresemo ven in postavimo na pladenj. Ta pica kruh je zanimiv, ker ga ni treba rezati, temveč posamezne plasti oziroma kose trgamo z roko.

Oboje lahko postrežemo kot predjed ali prilogo, z njima bomo navdušili goste na pikniku ali popoldanskem srečanju. Zraven se poda kozarec suhega vina ali piva kot k vsaki pici.
Preberite še: Ne bi si mislili, da lahko s to napravo spečemo več palačink na en mah in brez maščobe

Fotografija: philipimage/ Getty Images
Datum Objave: 20.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

picaScacciapicakruh

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja